BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Mons. Josip Mrzljak o svom imenovanju varaždinskim biskupom

Zagreb, (IKA) – S radošću sam prihvatio službu u Varaždinskoj biskupiji gdje se osjećam domaći, izjavio je na dan objave imenovanja u utorak 20. ožujka novoimenovani varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak novinarima na susretu u Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu. Zanimljivo je da je svoju službu započeo kao kapelan u Koprivnici, na području današnje Varaždinske biskupije. Biskup Mrzljak rekao je da je kroz osam godina u služenju Zagrebačkoj nadbiskupiji imao prigodu uz kardinala Josipa Bozanića puno naučiti o vodstvu jedne biskupije. Jer, kako je kazao, ne postoji škola za biskupe, nego čovjek mora ući u tu službu i onda nastojati prema Crkvenim smjernicama upravljati i služiti u pojedinoj Crkvi.

Na upit hoće li se više upuštati u društveno-političke rasprave s obzirom da je dosad uglavnom bio koncentriran na pastoralni rad, biskup Mrzljak odgovorio je da je Crkva dio društva u kojemu živim i sigurno da ju mora zanimati i društveni i politički život. \\"Ali, ne želimo se baviti nikakvim politikanstvom, nego biti ljudi koji će služiti ovome društvu, narodu i državi na korektan način, ne upuštajući se u nekakve političke igre\\", prokomentirao je, dodavši da želi surađivati sa svima koji su u vodstvu grada, županije i države. \\"Želio bih da svi shvate da Crkva u ovom društvu nije neki strani element, nego da je duboko domaća stvarnost koja doista želi dobro svakome čovjeku i tu želimo naći i dogovor i prikladan odgovor s druge strane\\", poručio je biskup Mrzljak.

Biskup Mrzljak izjavio je također da u Crkvi želi izvršiti ono što se od njega traži. \\"Ja sam tražio od Crkve samo da me zaredi za svećenika i dalje sam se stavio na raspolaganje, da idem onamo kamo me Crkva šalje. Zamišljao sam svoj život najviše kao život običnog svećenika, najprije kapelana, pa župnika, to je bio moj san i moje razmišljanje. Ali, kad Crkva traži da treba preuzeti neku drugu službu onda se ne može reći ne\\", istaknuo je mons. Mrzljak, prokomentiravši da čovjek nekada osjeća da nema dosta sposobnosti za neku službu i rado bi odbio neke službe, ali svećenici svoju službu gledaju u duhu vjere, da tu nisu samo ljudske sposobnosti, nego da je tu i Bog na djelu, da je to Božja milost koju dobivaju u punini svećeničkog reda. Istaknuo je pri tome da je njegov uzor na putu prema svećeništvu bio njegov rođak, bl. Alojzije Stepinac, kojemu je ministrirao u djetinjstvu.

Biskup Mrzljak u srijedu će poći u Varaždin, okupiti dio svećenika u Ordinarijatu i pripremiti svoje ustoličenje koje će biti u subotu 31. ožujka u 11 sati u varaždinskoj katedrali. To je dosta kratko vrijeme za pripravu, ali budući da se bliže Veliki tjedan i Uskrs malo će se požuriti. Na svečanost će biti pozvani svi biskupi te predstavnici državne vlasti, a, prema biskupovim riječima, čin će biti prigodan za ovo korizmeno vrijeme, ne previše velika svečanost, ali čin Crkve. Kazao je da će možda neka veća svečanost biti u rujnu kada će se proslaviti 10. obljetnica Varaždinske biskupije.