BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Čestitke predstavnika crkvenog i svjetovnog života

Novoimenovanom varaždinskom biskupu mons. Josipu Mrzljaku u proteklim je danima pristigao niz čestitaka u povodu imenovanja.

Od predstavnika crkvenog života mons. Mrzljaku na imenovanju za varaždinskog biskupa čestitali su brojni biskupi, redovnički provincijali, voditelji i predstavnici crkvenih ustanova, redovničkih zajednica, župa, katoličkih misija u inozemstvu te molitvenih i drugih crkvenih zajednica i udruga.

Đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić s pomoćnim biskupima mons. Đurom Hranićem i mons. Đurom Gašparovićem upućuje u pismu čestitke i pridružuje se radosti vjernika Varaždinske biskupije zbog novog pastira. Podsjeća kako je novi varaždinski biskup rođen u Vukovaru na području Đakovačke i srijemske biskupije te dodaje kako njegovo imenovanje doživljava kao novo produbljenje zajedništva dviju mjesnih Crkava i dodatnim pozivom na snaženje veza dviju biskupija.

Radost zbog imenovanja u svojim su brzojavima izrazili riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić i hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk. Pismo s čestitkama uputili su i glavni tajnik Biskupske sinode mons. Nikola Eterović, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, dubrovački biskup mons. Želimir Puljić, porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan, krčki biskup mons. Valter Župan, zadarski nadbiskup u miru mons. Marijan Oblak, biskup kotorski mons. Ilija Janjić, biskup skopski i apostolski egzarh u Makedoniji mons. Kiro Stojanov, apostolski egzarh za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori mons. Đuro Džudžar, biskup Eisenstadta (Železnog) mons. Paul Iby i biskup Graza mons. Egon Kapellari, nadbiskup iz Maribora mons. Franc Kramberger, biskup iz Murske Sobote mons. Marjan Turnšek, biskup Novog Mesta mons. Andrej Glavan i biskup iz Kopra mons. Metod Pirih, te biskup iz Szombathelya u Mađarskoj mons. Andras Veres.

U svojoj čestitki kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK BiH, izražava nadu u nastavak lijepih odnosa Varaždinske biskupije s biskupijama u BiH, kao što je to bilo za vrijeme blagopokojnog biskupa Marka Culeja. Zaželio je Božji blagoslov biskupu Mrzljaku u vodstvu te mlade, ali vrijedne biskupije.

Čestitku je u ime svećenika, redovnica i ostalih djelatnika Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu uputio i rektor mons. Jure Bogdan.

Svoju srdačnu čestitku uputio je i Jovan Pavlović, metropolit zagrebačko-ljubljanski. Zaželio je novom biskupu uspješan rad u biskupskom služenju na napredak svetih Božjih crkava. Ujedno je uputio i srdačne čestitke uz dolazeću svetkovinu Uskrsa kleru, redovništvu i vjernom Božjem narodu Varaždinske biskupije.

Od predstavnika svjetovnih vlasti, te javnih i gospodarskih subjekata, pisma-čestitke uputili su ured predsjednika RH Stjepana Mesića, predsjednik Hrvatske vlade dr. Ivo Sanader, potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor, ministri Božo Biškupić, Dragan Primorac i Ivan Šuker, župani Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, gradonačelnici Varaždina i Ludbrega, predsjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatske gospodarske komore, rektor Sveučilišta u Zagrebu i mnogi drugi.