BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Manda Gorupić

KALINOVAC, 9. 5. 2011.

 

U ponedjeljak 9. svibnja u Kalinovcu je u 85. godini života preminula majka svećenika Manda Gorupić.

Rođena je 13. lipnja 1926. godine u Bijelom Brdu u Bosni kaoprvo dijete oca Luke i majke Mare Pejašinović. U roditeljskom domu do svoje 10. godine starosti dijelila je dobro i zlo sa sestrom Ivankom. Otac Luka umire 4 godine nakon rođenja svog jedinog djeteta. Majka se ponovno udaje i u drugom braku ima i kćerku Ivanku. Ubrzo umire i očuh, a majka Mara nesretnim je slučajem umrla kad je Manda imala samo 10 godina, a njena polusestra 5 godina. Od 10. godine Manda je radila kod obitelji Arar punih 12 godina. U 21. godini života upoznaje budućeg supruga Stjepana Gorupića iz Hrvatskog zagorja iz Gornje Plemenšćine koji je bio na radu na ciglani u Derventi. S njime 1949. godine zasniva obitelj u Derventi, a budući da je suprug Stjepan bio jedino muško dijete u obitelji, vraća se sa suprugom i sinom Franjom 1951. u Gornju Plemenšćinu u kojem joj je Gospodin podario još 4 djece. Prvi sin Josip, rođen u Derventi, umire 2 mjeseca nakon rođenja, a zatim joj u život donose radost Franjo, također rođen u Derventi, a ostala djeca u Gornjoj Plemenšćini: Terezika, Josip, Željko i Mladen. Život ih nije nimalo štedio, a suprug je proveo život na stalnom opasnom radu u rudniku u Pregradi.

Svojom susretljivošću, poniznošću i lijepim riječima koje je uvijek znala pronaći baš za svakoga, stekla je mnoga prijateljstva i bila je svima vrlo draga. U obitelji, koja joj je bila najvažnija, trajno je njegovala kršćansko ozračje pod kojim se najmlađi sin Mladen odlučio za nastavak svojeg školovanja u sjemeništu u Zagrebu, a zatim i na školovanje za svećenika. Ostalo četvero djece odabralo je obiteljske živote iz kojih je Manda dobila petero unuka. Stjepan je umro 9. lipnja 1978. g. u 51. godini života od raka pluća. Manda zatim doživljava najveću tragediju koju majka može doživjeti: u prometnim nesrećama 1996. i 1997. pogibaju joj za redom sinovi Franjo, Josip i Željko. Unatoč velikoj majčinskoj boli, Manda ostaje sabrana i daje daljnju podršku i oslonac svojoj živućoj obitelji i najdražima, uz stalnu molitvu za svoje preminule sinove i supruga. S tim traumama u svom životu Manda nastavlja svoj život kao oslonac svojem najmlađem sinu svećeniku Mladenu s kojim je od 1994. godine u župi Budrovac, a zatim od 1999. godine u župi Kalinovac. U tim župama svojom skromnošću, dobrotom, brižnošću, razumijevanjem i ljubavlju prema životu i vjeri osvaja srca svih vjernika tih župa. Posebnu ljubav prema njoj izražavali su mladi župe koji su je iz ljubavi zvali “mama“, a stariji župljani od srca i s ljubavlju “baka“. Manda je nadasve  izražavala majčinsku ljubav prema svećenicima, te ih u svim prigodama zagovarala i podupirala. Pohađala je redovito crkvu i Marijanska svetišta među kojima joj je najdraže bilo svetište Majke Božje Trsatske, pred čiji je blagdan iznenada i preminula. Sudjelovala je u svim aktivnostima župe, crkvenih društava, humanitarnim akcijama i obnovi župe. Redovito je i rado pratila katolički tisak i medije. Zahvaljujući njezinoj dobroti župna kuća uvijek je bila otvorena za sve potrebite župljane i u njezinoj dubokoj bolesti i klonulosti pod kojom se nije predavala. Pred svima se u tim drugim svojim teškim trenucima hrabro držala i davala snagu te budila vjeru svojim sugovornicima, prijateljima i mještanima.

Ispraćaj iz župe Kalinovac bio je 10. svibnja u župnoj crkvi gdje je održana misa, koju su slavili vlč. Nikola Benko, župnik iz Ferdinandovca, domaći sin prof. dr. sc. Đuro Zalar, te svećenici Đurđevačkog i okolnih dekanata, među kojima je bio i đurđevački dekan i pokojničin sin preč. Mladen Gorupić. Sprovod je održan 11. svibnja na starom gradskom groblju u Pregradi, a vodio ga je kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić u zajedništvu sa župnikom u Pregradi vlč. Vinkom Gregurom, svećenicima rodom iz župe Pregrada, te svećenicima Đurđevačkog dekanata i svećenicima prijateljima obitelji Gorupić. Vlč. Josip Hadrović, ekonom Varaždinske biskupije uputio je sućut varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, a riječi oproštaja uputili su i župnik Gregur, te u ime župe Kalinovac student Zoran Erdec. Na oproštaju je bilo stotinjak vjernika iz župa Kalinovac i Budrovac. Misa zadušnica proslavljena je u župnoj crkvi.

Nenad Erdelec