BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Rozalija Godina

DEKANOVEC, 1. 6. 2010.

Rozalija Godina, rođ. Sečan, preminula je blago u Gospodinu nakon duge i teške bolesti u nedjelju 30. svibnja u domu za starije u Štrigovi u 79. godini života.

Rođena je 18. rujna 1931. godine u Gardinovcu u župi Belica od oca Petra i majke Jelene Sečan, rođ. Novak, koji su imali 16-ero djece. Godine 1951. sklopila je kršćanski brak sa Stjepanom iz susjednog Domašinca u župi Dekanovec. Radovali su se rođenju četvero djece, najprije Ivanu, a zatim i Mariji te blizancima Antunu i Dragutinu. Djecu su odgajali u kršćanskom duhu budući da su i sami bili duboko ucijepljeni u vjeru koju su baštinili od svojih predaka. Obitelj je živjela od poljoprivrede, te su bili jednostavna i skromna obiteljska zajednica. Za svoju djecu nastojali su osigurati najnužnije i najpotrebnije, pa su s njima razgovarali o životnim zvanjima. Tako su i najstarijem sinu među zvanjima predložili i ono duhovno, za koje je i on sam osjetio poziv. Zajedno s obitelji posebno se 1978. godine radovala mladoj misi sina Ivana koji je od osnutka Varaždinske biskupije na službi generalnog vikara. Bila je skromna, ali i vrijedna supruga i majka, koja je s mužem uvijek bila na raspolaganju za potrebe župe. Suprug Stjepan bio je crkveni odbornik, a preminuo je 2004. godine. Prije dvije godine počela je teško bolovati te je njezina bolest zahtijevala stručnu skrb koju je dobila u domu za starije u Štrigovi gdje su joj pružali brižnu skrb i njegu sve do smrti. Radovala se susretima s djecom i osmero unuka te jednom praunukom. U bolesti bila je strpljiva i podnosila sve teškoće crpeći snagu u Gospodinu. Čitavog života spremno je svjedočila i darivala život smatrajući kršćanski život najvećom vrijednošću. Bila je svjetli primjer vjere i nade svjesna da Bog vjerniku treba biti na prvome mjestu. Rado je molila i odlazila na misu, a njezina djeca na primjeru svojih roditelja najbolje su mogla naučiti što je za život najvažnije i najpotrebnije.

Pokopana je u utorak 1. lipnja na mjesnom groblju u Domašincu. Sprovodne obrede u zajedništvu sa 60-tak svećenika predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je uputio sućut obitelji i svima ožalošćenima. O pokojnoj Rozaliji u ime župne zajednice govorio je domaći župnik Ivan Mikulan. Oproštaju je nazočilo mnoštvo vjernika, redovnica i djelatnika Varaždinske biskupije. Svetu misu zadušnicu biskup Mrzljak služio je u župnoj crkvi Svih svetih u Dekanovcu u zajedništvu s pokojničinim sinom Ivanom i drugim svećenicima. (jbk)