BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Josip Bistrović

SELNICA, 25. 5. 2010.

Josip Bistrović, uzoran vjernik iz župe Selnica, blago je u Gospodinu preminuo, okrijepljen svetim sakramentima, u ponedjeljak 24. svibnja u 58. godini života u čakovečkoj bolnici od teške bolesti.

Rođen je 21. siječnja 1953. godine u Plešivici kao jedno od šestero djece dobrih i pobožnih roditelja Antuna i Franciske, rođ. Živko, koji su mu usadili u srce duboku i jaku vjeru po kojoj je živio čitav svoj život. Vjenčao se s Julijanom, rođ. Hrastić, te s njome nastavio zajednički život u Gornjem Zebancu. Sinove Danijela, Dominika i Nikolu zajedno sa suprugom odgajao je kao brižan otac požrtvovno u kršćanskom duhu. Plod takvog odgoja bilo je duhovno zvanje sina Danijela, koji je danas svećenik Varaždinske biskupije i na službi župnika u Ivanovcu kod Čakovca. Molitvama i žrtvama pratio je put do svećeničkog zvanja i službu svoga sina te je bio radostan i ponosan na njegov svećenički poziv, kao i na studij teologije sina Nikole. Rado se uključivao u život svoje župe sv. Marka u Selnici, gdje je niz godina bio crkveni odbornik. Dobro je surađivao sa župnikom i brižno se angažirao za duhovni i materijalni napredak svoje župe. U središtu njegova života bila je euharistija koju je redovito slavio svake nedjelje i blagdana. Neprestano sjedinjenje s Bogom u molitvi i Kristom u pričesti činilo ga je dobrim i praktičnim vjernikom. Euharistija ga je snažila da bude dobar čovjek, požrtvovan otac i suprug i uzoran kršćanin. U bolesti je bio strpljiv i potpuno predan Bogu. Bio je čovjek jake vjere, čovjek od povjerenja, savjestan i odgovoran u obitelji, na poslu i u župi, spreman svakome pomoći.

Pokopan je na mjesnom groblju u Selnici u utorak 25. svibnja. Sprovodne obrede predvodio je kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić u zajedništvu s 30-tak svećenika. Domaći svećenik i župnik iz Preloga Antun Hoblaj pročitao je pismo sućuti varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, a o životu pokojnika govorio je domaći župnik Josip Horvat ml. Oproštaju je nazočilo mnoštvo vjernika, među kojima i oni iz  Ivanovca i Ludbrega, gdje je njegov sin službovao kao svećenik, te desetak redovnica. Pjevanje su predvodili članovi župnoga zbora i bogoslovi iz Zagrebačke bogoslovije kojima je Danijel kao đakon bio odgojitelj. Misu zadušnicu u zajedništvu s više svećenika, među kojima je bio i pokojnikov sin Danijel, u župnoj crkvi sv. Marka predvodio je kancelar Perčić, koji je zahvalio Bogu na životnom primjeru kršćanske vjere pokojnog Josipa. (jbk)