BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Josip Mesarić

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova 19. lipnja 2009. g. u Čakovcu je u 84. godini života umro uzorni vjernik Josip Mesarić.

Rođen je u Selnici 11. travnja 1926. godine. Oženio se Marijom, r. Kelemenić, iz Zavešćaka, te s njom imao 12 djece od kojih je 9 živih među kojima je i jedan svećenik. Josipov život bio je obilježen vjerom, molitvom i križem. Najvažniji dio svoga života proveo je u župi Hrvatska Kostajnica. Djeca ga pamte kako je rano ujutro sa suprugom molio mnoge molitve za obitelj i potrebe, a navečer je molio s djecom. Uvijek je išao na misu u nedjelju, te nikad nije nedjeljom radio, premda je imao gostionicu. Morao je pretrpjeti mnogo toga u životu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata odveden je u radne logore, progonstvo je pretrpio za vrijeme nedavnog rata, a kuće koje je sagradio srušene su i spaljene, što mu je nanosilo veliku bol, ali nakon obnove i veliku radost. Njegov doprinos za crkvu zaista je bio velik. Pomagao je župnike u obnovi crkvi i kapela na području župe Hrvatska Kostajnica. Osobito je pomagao radove na izgradnji župne dvorane, zatim franjevački samostan u Kostajnici, kapelu u Majuru, kapelu u Timarcima, a osobito crkvu sv. Josipa u Bosanskoj Kostajnici, koja je bila toliko zapuštena da su se u njoj čuvale ovce, a on je sam vodio svu obnovu. Sve te akcije nose velik trag njegovog zauzimanja. Jedan čovjek rekao je da je on s tolikim radom i novcima mogao izgraditi još jednu kuću, što jasno potvrđuje kako su mnogi vidjeli da je za crkvu bio svim srcem. Mnogi siromašni osjetili su njegovu pomoć, a mnoge je prijatelje i poznanstva stekao kao gostioničar. Rado je dijelio što je posjedovao jer ga je darivanje veselilo, rado je častio besplatno goste, a njegova kuća bila je svećenička kuća u koju su mnogi svećenici dolazili na objed za proštenja. Stoga se osobito radovao svećeničkom zvanju svog sina Pavla, danas župnika u Vratišincu. Josip je bio velika srca za malog čovjeka. Zato ne čudi što ga je Isus na blagdan svoga srca pozvao k sebi.

Sprovodne obrede u nedjelju 21. lipnja na mjesnom groblju u Selnici predvodio je mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, koji je prenio sućut varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka. Uz obitelj i brojne vjernike, u sprovodu i misi zadušnici sudjelovalo je više od 20 svećenika. (jbk)