BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Matilda Makar

DEKANOVEC, 18. 3. 2013.

 

Nakon kratke i teške bolesti u 82. godini života u subotu 16. ožujka, okrijepljena svetim sakramentima, umrla je u Dekanovcu Matilda Makar.

Rođena je u Novakovcu  1. ožujka 1932. u brojnoj i pobožnoj obitelji Nikole i Marije Trstenjak. Godine 1952. udala se za Roka Makara. U zajedničkom bračnom životu rodilo se troje djece: kćerka Ljuba i sinovi Stjepan, koji je župnik u Ljubeščici i dekan Varaždinsko-topličkog dekanata i Josip. Baka je sedmero unuka i prabaka četvero praunuka. Od svoje mladosti pjevala je u crkvenom zboru župe Dekanovec i sudjelovala u mnogim pobožnostima i hodočašćima. Više je godina zajedno sa suprugom Rokom bila zvonarica i sakristanka, brinući se posebno za čišćenje, uređivanje i ukrašavanje crkve. Nastojala je da na oltaru uvijek bude svježe cvijeće. Kroz cijeli život pratile su ju brojne nesreće: sin Josip rođen je kao invalid, prije deset godina suprug Rok imao je moždani udar i ostao oduzet, a dva mjeseca nakon toga i kćerka Ljuba, majka sedmero djece, umrla je od moždanog udara. Sve te nesreće i nedaće najviše su opteretile nju. Cijelog života s vjerom u Boga hrabro i uporno rješavala je mnoge probleme i držala obitelj na okupu. No, sve nedaće ostavile su traga na njezinu zdravlju. Pet mjeseci nakon teške operacije završila je svoj ovozemaljski život i predala dušu Bogu.

Pokopana je 18. ožujka na groblju u Dekanovcu. Na početku sprovoda pročitano je pismo sućuti koje je varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio sinu svećeniku Stjepanu i cijeloj obitelji, a obred sprovoda i misu zadušnicu u župnoj crkvi Svih Svetih predvodio je, uz domaćeg župnika Ivana Mikulana i brojne svećenike, mons. Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije. Prigodnim i dirljivim riječima na groblju domaći je župnik ocrtao lik pokojnice i zahvalio joj na svemu što je učinila za župu. Pokojnicu je na vječni počinak, uz brojnu obitelj i rodbinu, ispratilo veliko mnoštvo vjernika iz župa Dekanovec i Ljubešćica. Župni se zbor prigodnim pjesmama na groblju i kod sv. mise oprostio od svoje dugogodišnje članice. (vb)