BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Stanko Ilčić

U Varaždinu je 17. svibnja 2021. godine, u 83. godini života preminuo Stanko Ilčić, liječnik u mirovini, aktivni crkveni glazbenik, suprug, otac šestero djece, djed 22 unučadi i pradjed dvoje praunučadi.

Dr. Ilčić rođen je 1. studenog 1938. godine u Donjoj Batini u Hrvatskom zagorju, iz koje nakon završene „pučke“ škole odlazi u Zagreb u Sjemenište i završava Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju na Šalati, a potom Medicinski fakultet. Kao liječnik, prvih 14 godina radi u Varaždinskoj bolnici na Odjelu za infektivne bolesti, a nakon toga 25 godina (do umirovljenja 2004.) u ordinaciji obiteljske medicine u Vidovcu, pri čemu jedan dio tog razdoblja obnaša funkcije ravnatelja Doma zdravlja i Opće bolnice u Varaždinu. Jedan je od osnivača i član izvršnog odbora varaždinske podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Značajan dio svoga slobodnog vremena posvetio je svojoj velikoj ljubavi – sakralnoj glazbi. U studentskim danima bio član crkvenog zbora „Palma“ kod Isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, gdje je i upoznao svoju suprugu Julijanu (Seku). Dolaskom u Varaždin je, kroz cijeli radni vijek i u mirovini, zahvaljujući iznimnom talentu i predanosti, obogatio mnoga crkvena slavlja u Varaždinu, i kao pjevač svojim prekrasnim baritonom, i kao osnivač i dugogodišnji dirigent pjevačkog zbora „Chorus liturgicus“ koji je osnutkom Varaždinske biskupije postao Katedralni zbor. Surađivao je sa svojim kolegom iz djetinjstva, prvim varaždinskim biskupom mons. Markom Culejom, kao i biskupom mons. Josipom Mrzljakom. Idejni je osnivač i višegodišnji pjevač muškog pjevačkog društva „Arka”.

Zajedno sa suprugom, prije šest godina, svečano je proslavio 50. godišnjicu braka u crkvi Dobrog Pastira varaždinske Župe sv. Fabijana i Sebastijana. Posvećen svojoj obitelji, poštovan od strane pacijenata, aktivno angažiran u liturgijskim slavljima, bio je živi svjedok vjere u Uskrsloga, pouzdajući se cijeli život u Providnost, nastojeći slijediti Njegov put.

Sprovod na Varaždinskom groblju je 21. svibnja, uz desetak svećenika, predvodio varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak. Nakon sprovoda održana je svet misa zadušnica u župnoj crkvi Dobrog Pastira u Varaždinu, obogaćena pjevanjem članova zborova koje je osnovao pokojni Stanko Ilčić, kao i prisustvom njegove brojne djece i unučadi, rodbine, prijatelja i sugrađana.