BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Katarina Košutić

SVETI KRIŽ ZAČRETJE, 11. 6. 2010.

 

Katarina Košutić, rođ. Ptičar, uzorna vjernica i majka svećenika, preminula je u varaždinskoj bolnici u utorak 8. lipnja u 85. godini života.

Rođena je 15. svibnja 1926. godine, kao treće od osmero djece Franje i Barbare, rođ. Veček, iz Komora Začretskog. Po završetku pučke škole otišla je učiti za krojačicu kod tada ugledne Berte Kos. Izučila je za vrsnu krojačicu te je u kasnijem životu bila jako vrijedna i sašila mnoge vjenčanice, haljine i odjelca za prvopričesnike. Njezine je vrline zapazio i Mirko Košutić iz Vrankovca s kojim se vjenčala 1947. godine. Godinu kasnije rodio se njihov sin Ivan. Bili su mala, ali izuzetno uzorna kršćanska obitelj koja je svake nedjelje išla na svetu misu u župnu crkvu Uzvišenja Sv. Križa u Sveti Križ Začretje. Ivan je rastao u toj vjeri te se odlučio za svećenički poziv. Za svećenika je zaređen 1974. godine. To su bili najradosniji dani u toj obitelji jer druge djece nisu mogli imati. Svoga su sina pratili na njegovom svećeničkom putu često boraveći kod njega od 1979. godine kada je postao župnik u Gornjem Jesenju. Tu su stekli mnogo prijatelja, a svi su ih zvali «tatek i mamica».

Otac Mirko je još od rata bio boležljiv te je često pobolijevao. U srpnju 1987. godine je preminuo. Od tada je Katarina boravila najviše u svojem domu u Vrankovcu. Ubrzo je i ona počela pobolijevati. Kako je 2009. godine i sin Ivica obolio od teške bolesti te je sve manje mogao posjećivati svoju majku i brinuti o njoj, donesena je odluka da se Katarina smjesti u Caritasov dom za starije osobe Sv. Ivan Krstitelj u Ivancu, gdje je bila od travnja ove godine. U domu je bila jako zadovoljna, no bolest je bila jača od svih napora koje je uložilo osoblje doma. Preminula je dan po dolasku u varaždinsku bolnicu.

Pokopana je na svetkovinu Presvetog Srca Isusova u petak 11. lipnja u Svetom Križu Začretju. Na vječni počinak ispratio ju je lijepi broj domaćih vjernika, kao i velik broj župljana župe Jesenje. Sprovodne obrede i misu zadušnicu predvodio je kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić uz sudjelovanje više svećenika, među kojima je bio i sin Ivan. Riječi oproštaja uputili su mons. Prečić i domaći župnik Dražen Karačić. (I. Galović)