BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Margareta Peter

SVETA MARIJA, 28. 5. 2010.

 

Margareta Peter, rođ. Tota, uzorna vjernica iz Svete Marije, blago je u Gospodinu preminula, okrijepljena svetim sakramentima, u četvrtak 27. svibnja u 84. godini života.

Rođena je 14. lipnja 1926. godine u Draškovcu u obitelji Franje i Marije Tota, rođ. Igrec koji su imali troje djece. Svoju djecu odgajali su u kršćanskom duhu usađujući im duboku vjeru koja ih je pratila kroz život. Odgoj u kršćanskoj vjeri uvijek ih je činio bliskima Crkvi i približavao Bogu, pa su u obitelji niknula i duhovna zvanja. Poziv na svećeničko zvanje osjetio je Margaretin brat Blaž Tota, danas umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije, a svećenikom je postao i njezin sin kojeg je dobila u kršćanskom braku s Mijom Peterom. S Mijom je zajednički život nastavila u Svetoj Mariji ostajući i dalje na području donjeg Međimurja. U kršćanskom braku rodilo im se dvoje djece, kći Marija i sin Ivan, koji je danas na službi župnika u Miholjancu. U životu se tako radovala dvjema mladim misama u najbližoj obitelji. S mužem je živjela skromno dijeleći međusobno zajedništvo te se krijepeći kršćanskom vjerom koja ih je snažila i hrabrila u vremenima koja često nisu bila lagana. Po smrti supruga Mije 2002. godine bila je hrabra u bolesti i starosti potpuno predana Božjoj volji, kao što je to bila i čitavog života. Bila je žena i majka čvrste vjere i upornosti u životu. Zadovoljstvo je pronalazila u malenim stvarima, druženju s obitelji i rodbinom, te čitanju, osobito katoličkog tiska. Rado je molila, naročito krunicu koju često nije ispuštala iz ruke, te razne marijanske molitve. Za svakodnevni život krijepila se u molitvi i snagu crpila u euharistiji, rado dolazeći na misu u župnu baroknu crkvu i moleći zagovor Majke Božje Svetomarske. Ostavila je iza sebe svjetli trag dobrote i plemenitosti koje su joj obilježili život unatoč svim teškoćama i križevima.

Pokopana je na mjesnom groblju u Svetoj Mariji u petak 28. svibnja. Sprovodne obrede predvodio je mons. Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije, u zajedništvu s 20-tak svećenika. Nazočno je bilo mnoštvo vjernika, koji su pokojnicu ispratili pjesmama koje je predvodio župni zbor. O pokojnoj Margareti biranim riječima govorio je domaći župnik Pavao Markač, dok je pismo sućuti varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka pročitao mons. Godina. Misa zadušnica služena je u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Svetoj Mariji. (jbk)