BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Valent Puškadija

REMETINEC, 22. 10. 2010.

 

Valent Puškadija, vjernik iz župe Remetinec, preminuo je okrijepljen svetim sakramentima u srijedu 20. listopada u 58. godini života u bolnici u Novom Marofu od teške bolesti.

Rođen je 13. veljače 1952. g. od roditelja Blaža i Marije, r. Slatina. U braku im se rodilo jedanaestero djece od kojih je dvoje umrlo u dječjoj dobi. Obitelj je živjela u velikom siromaštvu, a roditelji su svoju djecu naučili skromnosti i poštovanju, te im usadili u srce duboku i jaku vjeru, pa tako i sinu Valentu. Vjenčao se 13. travnja 1980. s Marijom, r. Žugec, te s njome nastavio zajednički život u Remetincu. U braku im se rodilo troje djece, najprije Ivica, koji je danas svećenik Varaždinske biskupije i župnik u Svetom Jurju na Bregu, a zatim  Valentina i Božidar koji danas imaju svoje obitelji. Čitav svoj radni i životni vijek Valent je marljivo i strpljivo radio nastojeći za svoju obitelj osigurati skromne, ali prikladne životne uvjete, ne zanemarujući ni duhovni život, sebe osobno i svoje obitelji. Stoga se s cijelom obitelji osobito radovao duhovnom zvanju svog najstarijeg sina Ivice, a uz djecu radost su mu darivale i tri unuke. Bio je čovjek jake vjere, čovjek od povjerenja, savjestan i odgovoran u obitelji, spreman svakome pomoći. Iako ga je napala teška bolest, podnosio ju je strpljivo te je bio potpuno predan Bogu.

Pokopan je na mjesnom groblju u Remetincu u petak 22. listopada. Sprovodne obrede predvodio je kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić u zajedništvu s 50-tak svećenika. Rektor katedrale Blaž Horvat pročitao je pismo sućuti varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, a o životu pokojnika govorio je domaći župnik Josip Pavlek. Oproštaju je nazočilo mnoštvo vjernika, među kojima i oni iz Sv. Jurja na Bregu i Pitomače, gdje je njegov sin službovao kao svećenik, te desetak redovnica. Pjevanje su predvodili članovi župnog zbora iz Svetog Jurja na Bregu. Misu zadušnicu u zajedništvu s više svećenika, među kojima je bio i pokojnikov sin Ivica, u župnoj crkvi Kraljice Sv. Krunice predvodio je kancelar Perčić, koji je zahvalio Bogu na životnom primjeru kršćanske vjere pokojnog Valenta. (jbk)