Od:
Do:

Varaždinski biskup u društvu župana i gradonačelnika na Badnjak posjetio Caritasovu pučku kuhinju

Varaždinski biskup u društvu župana i gradonačelnika na Badnjak posjetio Caritasovu pučku kuhinjuVARAŽDIN, 24. 12. 2016.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak posjetio je na Badnjak, u nedjelju 24. prosinca, Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu.

Tom se prigodom susreo s karitativnim djelatnicima i volonterima, donatorima i predstavnicima lokalne civilne vlasti, te zahvalio svima koji pomažu potrebitima koji su u ova krizna vremena u osobito teškim životnim prilikama.

Uz biskupa Mrzljaka, ujedno predsjednika Hrvatskog Caritasa, te predsjednika i ravnatelja Biskupijskog Caritasa mons. Antuna Perčića i mr. Antu Šolu, pučku kuhinju posjetili su i predstavnici Varaždinske županije i Grada Varaždina, župan Radimir Čačić sa savjetnicom Natalijom Martinčević i gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok sa svojim zamjenicima, Sandrom Malenicom i Zlatanom Avarom.

Prije nego što je blagoslovio obroke koji su podijeljeni korisnicima Pučke kuhinje, biskup Mrzljak je naglasio kako smo prvi Badnjak u novom Caritasovom domu i Pučkoj kuhinji.

- Ovo je zaista lijepo mjesto gdje se korisnici mogu ugodno osjećati. Drago mi je da smo mogli napraviti ovaj dom. Tamo gdje smo do sada bili je bilo dobro, ali ambijent je također važan, pogotovo u danima Božića, da bude obiteljski ugođaj, kako bi se oni koji nemaju svoje obitelji, mogli osjećati kao obitelj. Karitativno djelovanje je dio života Crkve. Možemo vidjeti kako su na početku Crkve kršćani živjeli kao jedna velika zajednica pomažući jedni drugima. To vrijedi i danas, samo je pitanje kako ćemo to organizirati. Kada se ta pomoć organizira, dobijemo i puno volontera, onih koji sami žele pomagati. Primjerice, bez naših volonterki u kuhinji se topli obroci ne bi mogli pripremiti. Oni osjećaju da na taj način mogu drugima pomagati. Možda nisu materijalno bogati, ali svoje vrijeme mogu posvetiti drugima i pokazati svoju blizinu - poručio je prilikom posjete Pučkoj kuhinji otac biskup.

Dogradnja Caritasa novcem iz europskog fonda!

Varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je kako je Županija sufinancirala kupovinu zemljišta na kojem je izgrađen Caritasov centar s 1 800 000 kuna. Dodao je kako je u ovom dijelu Europe ovo jedan od najkvalitetnijih takvih centara.

- Osim toga, ovaj Caritasov centar je i multifunkcionalan, ali nije i završen, jer se traži mogućnost prenoćišta, možda čak i dnevni boravak, pogotovo djece. Očito je da moramo zajedno s Crkvom početi brzo razmišljati i naravno pokušati osmisliti europski projekt. Crkva je po tom pitanju spremna ustupiti nam vođenje takvog projekta. To je naš zadatak, a ono što ćemo prvo napraviti je da pomoć koju dajemo na godišnjoj bazi za Caritas nastavimo i povećamo u sljedećoj godini - poručio je župan Čačić.

Čehok: “Budimo primjer našom skromnošću”

Varaždinski gradonačelnik podsjetio je kako nas stanje siromaštva u našem kraju uvijek iznova treba zabrinjavati.

- Sve dokle bude i nekolicina građana u teškom materijalno - socijalnom stanju, znak je da i gradska vlast i svi drugi s javnim ovlastima trebaju reagirati i pomoći tim ljudima. Caritas u kojem se danas nalazimo nastao je većim dijelom na gradskom zemljištu. Mjesečno također pomažemo s 25 000 kuna za Pučku kuhinju, godišnje je to 300 000 kuna. To je minimalno, ali opet je puno kada uzmemo ostale donatore. Zato to nije nešto čime se trebamo hvaliti, već to treba biti poticaj i poziv ostalima da se uključe. Ono što bih posebno naglasio uoči blagdana jest da bacamo dosta hrane, pogotovo u blagdanskom obilju. Trebamo se, stoga, uvijek prisjetiti da ima gladnih kojima bismo mogli pomoći, prije svega našom skromnošću. Kada planiramo blagdanski stol, ali i kada nam ostane hrane, uvijek se može pomoći Caritasovoj javnoj kuhinji. Svakako moramo zahvaliti Caritasu Varaždinske biskupije, jer bez njih bismo mi sami to vrlo teško napravili. S Caritasom dobro surađujemo i nadam se da će tako i ostati - poručio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Svi uzvanici su na simboličan način otvorili podjelu blagdanskog obroka za 300-tinjak redovitih svakodnevnih korisnika, te potom blagovali isti topli obrok pripremljen toga dana u pučkoj kuhinji. Na podjeli blagdanskog objeda sudjelovale su i članice varaždinskog Bedema ljubavi. Inače, rad Pučke kuhinje na različite načine podupiru Varaždinska biskupija i njezine župe, Grad Varaždin, Varaždinska županija, mnoge tvrtke, ustanove, udruge i pojedinačni donatori.
 
Goran Damjanić