Od:
Do:

Drugoga dana trodnevnice uoči biskupskog ređenja misu predslavio sisački biskup Vlado Košić

Drugoga dana trodnevnice uoči biskupskog ređenja misu predslavio sisački biskup Vlado KošićVARAŽDIN, 22. 11. 2019.
Drugoga dana trodnevne duhovne priprave za ređenje novog varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša, u petak 22. studenog na spomendan svete Cecilije, svetu misu je predslavio mons. Vlado Košić, sisački biskup.

U zajedništvu s biskupom Košićem, inače rodom iz Župe svetih Petra i Pavla u Petrijancu, bili su domaćini, mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije i mons. Bože Radoš, novoimenovani varaždinski biskup, zatim kanonici Stolnog kaptola Blažene Djevice Marije na nebo uznesene, kanonici Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola Duha Svetoga, kao i drugi svećenici pristigli na slavlje.

U svojoj propovijedi biskup Vlado Košić je podsjetio kako je za biskupa zaređen prije dvadesetak godina u zagrebačkoj prvostolnici, na istom euharistijskom slavlju na kojem je za biskupa zaređen i donedavni varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak. U iščekivanju biskupskog ređenja nasljednika mons. Mrzljaka, biskup Košić je poručio kako se svi zajedno radujemo velikom događaju za Varaždinsku biskupiju te se želimo duhovno pripremiti i otvorena srca primiti taj dar Božji. Podsjetio je mons. Košić kako se na poseban način spominjemo svete djevice i mučenice Cecilije koja je zaštitnica crkvene glazbe. Zanimljiva podudarnost; prije svetkovine Krista Kralja u Varaždinu, gradu glazbe, slavimo zaštitnicu svete glazbe, kao da nas Gospodin želi podsjetiti da i čitav naš život treba biti pjesma, kako kaže sveti Augustin, da mi kršćani trebamo svojim životom "pjevati pjesmu novu", poručio je biskup Košić.

U nastavku homilije mons. Košić je razmatrao nad biblijskim čitanjem u čijem središtu je Isusovo ‘čišćenje’ Božjeg Hrama i gonjenje ondašnjih prodavača.

- Isus vraća hramu njegov izvorni smisao, a taj je molitva a ne trgovina. Isus u ovoj zgodi iznenađuje. Nismo navikli gledati takvog Isusa. On je blag prema bolesnicima koje ozdravlja, prema grješnicima kojima oprašta grijehe, on se igra s djecom i postavlja ih kao primjer poniznosti, a ovdje – gle, srditog Isusa, Isusa koji izgoni trgovce i one koji Hram Božji pretvoriše u trgovište, u pećinu razbojničku. Isus ne može podnijeti čovjekovu prijetvornost jer ako je netko došao u Hram, trebao bi barem ovdje prestati sa svojom težnjom da od svega napravi posao i traži zaradu – poručuje biskup.

Govoreći o biskupskom ređenju mons. Bože Radoša u varaždinskoj katedrali na Nedjelju Krista Kralja, mons. Košić je kazao kako će novi biskup biti pomazan po glavi, što označuje izljev Duha Svetoga na izabranog kandidata.

- Mi danas, u obredu posvećenja crkvi, pomazujemo nove crkve na zidovima i nove oltare, no još je važnije pomazanje na čovjeku kojim se označuje Božje izabranje. Tako će ovaj izabranik pripadati samo Bogu i po njemu će Bog svojim Duhom Svetim upravljati ovom mjesnom Varaždinskom Crkvom. To vjerujemo i za to se molimo. Po primjeru Isusa, koji je iz Hrama odlučno istjerao trgovce, molimo i mi novom varaždinskom biskupu hrabrost i odlučnost da se usudi i zamjeriti i usprotiviti svakakvim trgovcima i ljudima od društvenog utjecaja koji nastoje manipulirati Crkvom, ali i crkvenim ljudima koji su više spremni na trule kompromise nego na cjelovito naviještanje evanđelja. Crkva je Božji hram, zajednica vjernika mjesto je susreta s Bogom, a ne cjenjkanja za većom zaradom. Preko Crkve nikom nije dopušteno ostvarivati nikoje druge ciljeve, pogotovo ne osobne, već treba jedino vršiti Božju volju, na dobro zajednice i svih ljudi. To je služba biskupa. On se postavlja da bude pastir, tj. predvodnik Crkve, te ju je pozvan usmjeravati tako da ju ne rastrgaju ni vuci krvoločni ni zavedu oni koji imaju neke druge zamisli s njim, koje nije imao naš Gospodin Isus Krist koju ju je osnovao da bude sakrament spasenja. Molimo, braćo i sestre, da puninu svoga Duha Gospodin izlije na novog varaždinskog biskupa i tako obraduje svoju Crkvu. Neka njegovo služenje Crkvi u smislu posvećivanja - to će činiti u punini svećeništva, zatim naučavanja - kao učitelj i prorok te u službi upravljanja - kao pastir, u ime Krista Kralja, bude blagoslov svim vjernicima i cijeloj društvenoj zajednici Varaždina, Varaždinske biskupije i čitave nam domovine Hrvatske - završio je sisački biskup Vlado Košić.

Na kraju svete mise svim okupljenim vjernicima, a posebno pjevačima i glazbenicima, spomendan svete Cecilije je čestitao biskup Josip Mrzljak.

- Pjevači su ovih dana poseban trud uložili u ovu trodnevnicu i samo biskupsko ređenje. Zahvaljujem biskupu Vladi koji je večeras bio s nama. Spomenuo je kako smo nas dvojica istoga dana prije dvadeset godina zaređeni za biskupa. Sjećam se da nas je tada blagopokojni biskup Marko pozvao jednom zgodom u ovu varaždinsku katedralu gdje smo zajedno slavili euharistiju. Tko bi se tada nadao kamo će nas sve put odvesti i da ćemo se ovdje nakon dvadeset godina ponovno naći u ovakvoj prigodi? Često kada su ovakve svečanosti u pitanju previše mislimo na ono što je izvanjsko. Naravno da je organizacija takvog događaja važna, ali važno je sačuvati duh molitve za biskupe, svećenike i bogoslove za koje još ni ne znamo kamo će ih Bog pozvati. Ali u Crkvi je važno odazvati se tamo kamo nas Bog šalje i na taj način ispuniti Božju volju - poručio je mons. Josip Mrzljak.

Spomenimo kako su povodom spomendana svete Cecilije u molitvi Večernje u sklopu svete mise sudjelovali katedralni zborovi.
 
Goran Damjanić