NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Vlč. Kristijan Stojko u novoj emisiji "Vjera i nada": Tko će nam drugi dati utjehu nego Duh Sveti Tješitelj?

Vlč. Kristijan Stojko u novoj emisiji "Vjera i nada":  Tko će nam drugi dati utjehu nego Duh Sveti Tješitelj?VARAŽDIN, 21. 5. 2021.
Pedeset dana nakon Uskrsa slavimo svetkovinu Pedesetnice ili Duhova koja nas dovodi do punine vazmenog vremena. Slavimo silazak Duha svetoga nad apostole. Slavimo i rođendan Crkve kojoj od krštenja pripadamo. U novoj emisiji Vjera i nada donosimo reportažu s pripreme za blagdan Duhova iz kapele Duha Svetoga u Prigorcu u župi Ivanec.  Osim o kapelici, voditeljica emisije Monika Filajdić s domaćim župnikom Kristijanom Stojkom razgovarala je i o samom Duhu Svetome. Od toga što slavimo na svetkovinu Duhova te zašto se o Duhu Svetom ponekad govori kao o nepoznatom Bogu, preko aktualizacije Službi Riječi na svetkovinu Duhova, vlč. Stojko i voditeljica Filajdić došli su i do teme najljepših i čovjeku možda najrazumljivijih naziva za Duha Svetoga:  Branitelj i Tješitelj. Odakle ti nazivi?

Nakon što je Isus uzlazio na Nebo, učenici su bili dosta prestrašeni, bojali su se, jer tako dugo dok je Isus bio s Njima, oni su znali da im se ništa zlo ne može dogoditi, upravo zato jer je Isus s njima. Nakon što je uzašao na Nebo Isus im je rekao da će im poslati Duha Branitelja, Duha Tješitelja, koji će biti s njima i koji će im dati opet tu istu sigurnost koju im je sam Isus davao, objašnjava vlč. Stojko te dodaje: „Siguran sam da je Isus mislio i da ih brani od Zloga. Jer u onom vremenu, On ih je branio od utjecaja Zloga, od utjecaja svijeta, njegovog načina razmišljanja, od određenih kompromisa i drugih stvari kojima su učenici mogli činiti, ali kad je Isus bio s njima oni su se osjećali snažno, nisu to željeli činiti. Pa vjerujem da je Isus znao da će učenici imati poteškoća u budućnosti i da će im trebati branitelj koji će ih braniti baš od Zloga. Isto tako, Branitelj, možemo zapravo reći da nas i brani od naših zlih misli o nama samima. Da mislimo o sebi loše. Da nam govori iznutra pa ti vrijediš, ti nisi promašaj, ti imaš što dati ovome svijetu, imaš dati nešto i svojoj Crkvi, nisi ti tek tako bez veze…“

Što se pak tiče Duha Tješitelja, vlč. Stojko ga u aktualnom trenutku vidi  kao onoga koji tješi one koji su tužni, ožalošćeni zbog obitelji i pokojnika koji su se preselili iz ovoga svijeta u vječnost.

„Posebno zato što najbliži ne mogu biti blizu svojih bolesnika koji su u bolnici. Zbog trenutne situacije s epidemijom, ne možeš se oprostiti od svojih najbližih...to su jako teški trenuci i tu ostaju velike praznine u ljudskim srcima, a siguran sam da, tko će nam drugi dati utjehu nego Duh Sveti Tješitelj.“, poručuje vlč. Stojko.

U emisiji Vjera i nada prokomentirao je i činjenicu kako vjernici primaju darove Duha Svetoga sakramentom krštenja i svete potvrde, no često zaboravljaju tu prisutnost. Duh Sveti je nenametljiv i poštuje slobodnu volju svake osobe. Na vjernicima je da ga zatraže da uđe u njihov život, međutim često to zaboravljaju i ne otvaraju se darovima Duha Svetoga. Život u Duhu i po Duhu Svetom očituje se u plodovima takvog života, a vlč. Stojko podsjetio je i koji su to plodovi.

Ako se pitate kako se snaći u današnjem svijetu medija svakako ne propustite emisiju Vjera i nada u subotu 22. svibnja od 18.40 na Vtv televiziji (Max Tv - kanal 806, Opti Tv - kanal 605) ili u nedjelju 23. svibnja od 12.30 na Laudato tv. Sve emisije Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije pogledajte na YouTube kanalu na poveznici na koji se možete i besplatno pretplatiti.