Od:
Do:

Uz proslavu 40. obljetnice Župe Reka misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup

Uz proslavu 40. obljetnice Župe Reka misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskupREKA, 27. 5. 2018.
U nedjelju 27. svibnja, na svetkovinu Presvetog Trojstva, Župa Presvetog Trojstva Reka proslavila je svoju 40. obljetnicu.

Proslavi je prethodila duhovna priprava koju je tijekom tri dana predvodio fra Ivan Matić, voditelj kuće susreta Tabor u Samoboru, a središnji događaj bilo je euharistijsko slavlje koje je na nedjelju Presvetog Trojstva u dvorištu župne crkve u Reki predvodio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup.

U zajedništvu s uzoritim kardinalom bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, mons. Zvonimir Sekelj, rodom iz Koprivnice, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, zatim ranije spomenuti fra Ivan Matić, inače vikar franjevačke Provincije sv. Ćirila i Metoda, vlč. Mario Križanac, domaći župnik, te drugi svećenici iz Koprivničkog dekanata.

Misnom slavlju je prethodila svečana procesija od Društvenog doma do župne crkve te blagoslov kipa svetog Florijana.

U svojoj propovijedi sabranom mnoštvu vrhbosanski je nadbiskup govorio o otajstvu i svetkovini Presvetog Trojstva, kao i o važnosti župne zajednice u jačanju vjere.

- Sveti Pavao kaže da je Bog sam o sebi progovorio kako bismo ga bolje upoznali. Da bi nam se objavio, poslao je svoga Sina, drugu božansku osobu koja je začeta po Duhu Svetom, odnosno po trećoj božanskoj osobi. Da je Bog u jedinstvu tri božanske osobe, to nadilazi našu pamet. Ne možemo takvu sliku napraviti u našoj mašti. Zato je Bog objavio sam sebe. Isus je objavio da je Bog trojedini i prije no što je uzašao na Nebo dao je zapovijed učenicima neka idu te krste i poučavaju. Tu je tajna, a da bismo Boga upoznali, potrebno je u Njega povjerovati. Iz vjere možemo proniknuti u to otajstvo. Ne možemo samo putem znanstvenih istraživanja doći do otajstva Presvetog Trojstva koje danas slavimo, već čovjek vjerom ulazi u to otajstvo. Zato danas slavimo kako bismo obnovili svoju vjeru i iz te vjere shvatili da to što nam se Bog objavio nas na neki način obvezuje, jer Bog želi na se vezati svoju djecu. Bog je ljubav, a u toj ljubavi živi otajstvo Presvetog Trojstva. To je slika koju Crkva rado uzima za obitelj. Jer obitelj je gnijezdo ljubavi, bračni par i djeca, to je slika Presvetog Trojstva. Zato trebamo sačuvati svetost obitelji, sliku Presvetog Trojstva na zemlji. No, vidimo da je to u vrlo velikoj krizi, jer materijalizirani duh, duh sebičnosti i koristoljubivosti razbija ozračje ljubavi. A gdje nema ljubavi, teško je sačuvati jedinstvo obitelji. Zato nam je potreban taj Duh koji nam Bog daje, koji povezuje, uči nas praštati i žrtvovati se. Župna zajednica je također obitelj. Crkva želi graditi zajedništvo. Papa je rekao kako je novi ateizam u indiferentnosti, u nezainteresiranosti. Župa je stoga poveznica zajedništva vjere. Ne možemo više živjeti kao da Isus nije došao na zemlju i ovdje umro za nas. Ne možemo živjeti kao da nije uskrsnuo i poslao Duha Svetoga koji izgrađuje zajednicu. Nikad nećemo do kraja izgraditi zajednicu, uvijek ćemo imati poteškoća, jer imamo našu ljudsku narav ranjenu grijehom. Čovjek se bori, ali posrne i padne. Divan je Bog u svom milosrđu, nikoga ne odbacuje, već svakoga želi zagrliti kao svoje dijete. E tu je ljepota zajedništva u jednoj župi - doživjeti Boga koji nas ljubi i prihvaća, hrabri na našem životnom putu. Zato je važno graditi župno zajedništvo u vjeri u Isusa Krista Uskrsloga - poručio je kardinal Vinko Puljić.

Na kraju misnog slavlja sve je srdačno pozdravio župnik Mario Križanac. Posebno se zahvalio kardinalu Puljiću na dolasku i predvođenju euharistije, fra Matiću na predvođenju duhovne obnove te svim žiteljima župe koji su se na bilo koji način uključili u proslavu ovog velikog događaja.

Spomenimo kako su se u duhovnu obnovu uoči proslave 40. obljetnice Župe Reka, posebno aktivno uključili i vjeroučenici iz Župe Reka, vjeroučitelji i nastavnici OŠ Sokolovac i “A. N. Gostovinski”, umjetnici likovne kolonije Krapina-Varaždin-Koprivnica-Daruvar, tamburaški sastav “U prolazu”, nogometaš Mateas Delić i prijatelji te župljani i gosti. Druženje nakon nedjeljnog misnog slavlja nastavljeno je za obiteljskim stolom, a sve je završeno u poslijepodnevnim satima nogometnom utakmicom posvećenom Denisu Deliću.
 
Goran Damjanić