Od:
Do:

Uskrsna poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka

Uskrsna poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka
Draga braćo i sestre!

Uoči velikih i važnih blagdana čovjek si postavlja pitanje: Kako se pripraviti, kako dočekati i kako proslaviti blagdan?! Pred nama je slavlje vazmenog otajstva, tj. Isusove muke, smrti i slavnog uskrsnuća. Kako se pripremamo kao pojedinci, kao obitelji i kao društvena ili kršćanska zajednica u cjelini?! Uskrs i Uskrsni ponedjeljak u Hrvatskoj su i državni blagdani. Turističke agencije već reklamiraju razna putovanja u bliža ili dalja odredišta po cijelom svijetu i nude svakovrsne odmore i razonode. Trgovci razmišljaju kako ponuditi dobre proizvode, posebno iz prehrambene industrije i što više pritom zaraditi. Ni jednima ni drugima ne smijemo zamjeriti na njihovoj angažiranosti, umješnosti i dosjetljivosti jer mnogi naši sugrađani ostat će samo na toj općeljudskoj razini. No, što treba činiti vjernik, kršćanin, katolik? Liturgija korizmenog vremena kroz četrdeset dana pripravlja nas za taj najvažniji kršćanski blagdan Isusovog, ali i našeg uskrsnuća. „Ako Isus nije uskrsnuo, uzaludna je naša vjera!“ poučava nas sveti Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima (1 Kor 15,14). Tijekom korizmenih nedjelja i svagdana slušamo odabrane tekstove Svetoga pisma koji nas zajedno s novokrštenicima vode prema obnovi krsnih obećanja u vazmenoj noći. U zbornoj molitvi u misi jednog korizmenog dana molimo:

Gospodine, upućujemo ti poniznu molbu: Obrati nam srca pokorom i utvrdi nas u dobrim djelima da vršimo tvoje zapovijedi i zdravi prispijemo vazmenim blagdanima.

Gospodine, upućujemo ti poniznu molbu: Obrati nam srca pokorom – molimo na početku. Obraćamo se Bogu u poniznosti, svjesni svoje ljudske slabosti i grešnosti, ali i puni vjere da Bog u nama i po nama može činiti velika djela. Sjetimo se samo mnogih naših blaženika i svetaca, ali i mnogih naših preminulih koje pamtimo po dobrim djelima. Vjera u Boga može nas dovesti do obraćenja da u svojem životu prepoznamo Božje milosno djelovanje. U toj vjeri prepoznajemo pokoru i pokornička djela u zajedničkom hodu križnim putem, i to zajedno s Onim koji je nosio križ na Kalvariji za svakoga od nas da bi nas oslobodio svakoga zla i grijeha.

Utvrdi nas u dobrim djelima – molimo nadalje. Po svojoj naravi čovjek je okrenut prema sebi i svojemu životu. Ponekad ostajemo hladni prema bližnjima. Isus je živio i živi za druge. Došao je na svijet „radi nas ljudi i radi našega spasenja“, kako ispovijedamo moleći Vjerovanje. Pozvani smo neprestano činiti dobro svakom čovjeku i u svakoj prilici, imajući pred sobom onoga koji je „prošao svijetom čineći dobro“ (Dj 10,38)

Da vršimo tvoje zapovijedi – potiče nas nadalje ova zborna molitva. Zapovijedi nam daje Onaj koji čovjeku želi dobro i koji čovjeka voli. Ne daje zapovijedi zato da čovjeka optereti i zarobi, nego zato da ga oslobodi svakog zla i da u miru može živjeti na zemlji. U ovom našem suvremenom svijetu dogovaramo i promoviramo razne dogovore, zakone, pravila, konvencije ne pitajući se pritom jesu li u skladu s temeljnim zasadama Božjeg plana s ljudima. Ako nisu ili ako su u potpunoj suprotnosti, teško možemo ići prema boljoj budućnosti.

Molitva završava još jednom željom: da zdravi prispijemo vazmenim blagdanima. Nije li upravo to dodatak svakoj našoj želji i čestitki kada čestitamo blagdan i želimo svakom čovjeku, a posebno svojim najbližima, dobro zdravlje, a onda i radost života. Što drugo poželjeti Vama, dragi vjernici naše Varaždinske biskupije i svim ljudima dobre volje do kojih dopiru ove riječi, nego ponoviti riječi ove molitve:

Gospodine, upućujemo ti poniznu molbu: Obrati nam srca pokorom i utvrdi nas u dobrim djelima da vršimo tvoje zapovijedi i zdravi prispijemo vazmenim blagdanima.
 

 
mons. Josip Mrzljak
varaždinski biskup

 
  

Preuzmite poruku u mp3 obliku.