Od:
Do:

U sklopu pučkih misija u Župi Belica svetu misu predslavio varaždinski biskup Josip Mrzljak

U sklopu pučkih misija u Župi Belica svetu misu predslavio varaždinski biskup Josip MrzljakBELICA, 2. 5. 2019.
Od 28. travnja do 5. svibnja, od Druge do Treće vazmene nedjelje, u Župi Uznesenja BDM u Belici, u Čakovečkom dekanatu, održavaju se pučke misije.

Misije vodi pater Zvonko Vlah, isusovac iz Opatije, ujedno nacionalni tajnik Papinske svjetske molitvene mreže koji je, zajedno s domaćinom, župnikom Stjepanom Šoštarićem osmislio duhovnu obnovu u vidu euharistija, ali i zanimljivih susreta po grupama namijenjenih djeci, mladima, roditeljima, bolesnicima, itd. Uz to, svi su zainteresirani imali priliku i za sakrament svete ispovijedi te osobni susret s ovim poznatim hrvatskim misionarom.

U četvrtak 2. svibnja, u sklopu pučkih misija, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, predslavio je u župnoj crkvi u Belici sveto euharistijsko slavlje. Uz biskupa, domaćeg župnika i o. Vlaha, euharistiju su slavili vlč. Milan Lončarić, prebendar Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola Duha Svetoga, zatim vlč. Damir Slamek, župnik susjedne Župe Majke Božje Fatimske u Orehovici, te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

Na početku svete mise biskup Mrzljak je kazao kako je upravo u vazmenom vremenu važno govoriti i razmišljati o crkvenim misijama, odnosno poslanjima. Dodao je biskup kako je Crkva već dvadeset stoljeća poslana te radi toga mora u sebi imati misionarski duh. Svi mi smo poslani biti svjedoci, poručio je na početku mise ovoj malenoj međimurskoj crkvenoj zajednici varaždinski biskup.

Govoreći o vazmenom vremenu, odnosno pedesetodnevnom razdoblju od Uskrsa do Duhova, u propovijedi se biskup dotaknuo onih prvih kršćanskih vremena kako bi potaknuo vjernike da pokušaju vidjeti kako se rodila i razvijala Crkva.

- Vazmeno vrijeme je vrijeme kada učvršćujemo svoju vjeru i promišljamo o njoj, te poput Tome apostola i mi propitkujemo je li zaista Isus živ. Kada idemo putem vjere mogu nam se dogoditi određene teškoće ili sumnje, možemo i posustati, ali baš zato je važno učvrstiti vjeru, upravo u vazmenom vremenu kao i vi ovdje na vašim misijama. Želimo učvrstiti svoje članstvo u Crkvi. Kada razmišljamo o svome krštenju, koje smo obnovili u Vazmenoj noći, pitamo se kako živjeti svoje krštenje. Korizma je u ranijim vremenima bila vrijeme tijekom kojeg su se odrasli pripremali za sakrament krštenja. A sada, od Uskrsa pa do Duhova, razmišljamo o tome kako živjeti svoju vjeru te kako biti kršćanin. Zato promatramo što je sve Duh Sveti učinio svima nama. Učenici su nakon Isusove smrti bili u strahu. Ali Krist dolazi među njih i kaže im neka se ne boje jer će im poslati Duha koji će biti njihov branitelj i upućivati ih u svu istinu. Dakako, da je potrebno s naše strane biti otvoren tom Duhu. Apostoli, kao prvi kršćani, su nam pokazali kako se treba otvoriti Duhu Svetomu. Oni su povjerovali na praznom grobu, ondje se rađa njihova vjera. Na praznom grobu apostoli vide da se obistinjuje Isusovo obećanje i tada bojažljivi, možda i nepismeni, ribari postaju svjedoci. Pitamo se što su takvi ljudi mogli učiniti u onom svijetu. Ljudski govoreći ništa, ali Crkva nije djelo apostola, već djelo Isusa i Duha Svetoga - poručio je varaždinski biskup.

Biskup Mrzljak je u homiliji dodao kako je važan dio kršćanskog života, ali i cijele Crkve, okupljanje na euharistiju. Za svetu misu ne postoji zamjena te bez nje kršćani ne mogu.

- Kada zanemarimo euharistiju postajemo slabi i naša vjera postaje mlaka, možda i nikakva. Nakon što naučimo temeljne istine naše vjere, dolazimo do još važnijeg dijela, odnosno pitanja kako iz te vjere živjeti. Riječ Božja za nas nije povijest, nego sadašnjost. I upravo se to događa u euharistiji. Čitanje Svetog Pisma i molitva kod kuće ne mogu zamijeniti odlazak u crkvu. Baš zato je Isus ustanovio zajednicu vjernika, a tako i nas poziva danas. Upravo to naše okupljanje na euharistiji je itekako važno za učvršćivanje naše vjere. Važno je da euharistija bude izvor onih koji se odazivaju Kristovom pozivu. Ne treba se plašiti odaziva jer možda nismo dostojni. Uistinu nismo dostojni, kao što i svaki kršćanin nije dostojan svoga kršćanstva - kazao je, između ostaloga, u propovijedi mons. Josip Mrzljak.
 
Goran Damjanić