Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak predvodio svetu misu te blagoslov Dječjeg vrtića “Sveti Nikola” u Belici

Biskup Josip Mrzljak predvodio svetu misu te blagoslov Dječjeg vrtića “Sveti Nikola” u BeliciBELICA, 19. 10. 2018.
Dječji vrtić “Sveti Nikola” u Belici prvi je vrtić kojem je osnivač Varaždinska biskupija, a započeo je s radom početkom nove pedagoške godine. Varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio je vrtić u  petak 19. listopada 2018. Blagoslovu je prethodilo euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Belici.

Uz predvoditelja misnog slavlja, biskupa Mrzljaka, koncelebrirao je mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, zatim domaći župnik Stjepan Šoštarić te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik. Na misi su bili prisutni mnogi vjernici ovog međimurskog mjestašca među kojima i predstavnici civilne vlasti, djelatnice dječjeg vrtića te roditelji zajedno s djecom koja pohađaju ovaj spomenuti vrtić.

Prije početka misnog slavlja sve je srdačno pozdravio domaćin, vlč. Šoštarić, dok je biskup Mrzljak u uvodu svete mise podsjetio na Isusove riječi “"Pustite dječicu neka dolaze k meni”

- Zato se i Crkva uvijek raduje kada djeca dolaze, jer dolaze k Isusu. A mi im želimo pokazati upravo tu Isusovu ljubav prema čovjeku, pogotovo prema djeci. Drago mi je što ćemo nastaviti djelo kojeg su sestre karmelićanke u Belici započele, da ćemo nastaviti s tradicijom vrtića koji će djecu uvoditi u vjeru i poučavati ih kako postati dobri ljudi, onako kako nas je Isus učio i kao što nas i danas uči - poručio je biskup.

U svojoj propovijedi na svetoj misi mons. Mrzljak je govorio o školi, ali onoj životnoj školi koju je Isus vodio kada je poučavao mnoštvo. Kazao je biskup najmlađima kako će blagosloviti njihov drugi dom, u kojem će se svakoga dana igrati, pjevati i moliti. Učit ćete sve što je dobro, rekao je biskup.

- Ne treba se bojati da će djeca biti previše opterećena ili da će mnogo učiti. Učit će da budu dobri, da vole jedni druge, da se međusobno poštuju. Naučit će, osim što imaju svoju mamu i tatu, da i na Nebu imaju Majku i Oca. Najvažnije što će naučiti je kako da budu dobri ljudi, da poštuju bližnje, da znaju moliti i nauče biti povezani s Bogom. To će ih sve učiniti dobrim ljudima i dobrim građanima ovoga društva. Nitko se ne treba bojati stoga da će vjeronauk u školama i vrtićima nešto loše napraviti. Itekako je on dobar, jer tim putem mladi uče kako biti dobri ljudi. Svi žele da nam bude dobro i lijepo, ali dobrota, ljubav i poštovanje dolaze iznutra, iz nas samih. Zato treba od najranije mladosti u čovjeku usađivati te vrednote da bi ostvarili čovještvo u punini. To nam često nedostaje i zato među ljudima nastaju nesporazumi, mržnja i zlo. Zato nas Isus naučava o dobrom, jer Bog je sama dobrota i istina. Čuvajući te vrijednosti postajemo Božja djeca - poručio je okupljenim vjernicima u svojoj homiliji biskup Josip Mrzljak.

Nakon svete mise ispred Dječjeg vrtića "Sveti Nikola" upriličen je kraći program kojeg su izvela djeca uz pomoć svojih teta, nakon čega je biskup Mrzljak blagoslovio dječji vrtić.

Inače, za osnivanjem katoličkog dječjeg vrtića u Belici pojavila se potreba nakon najave o odlasku sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova koje u Belici odgojno djeluju još od 1968. godine, a 2005. godine su uredile i nove prostore Dječjeg vrtića svete Male Terezije. Kako bi se vjerska odgojna djelatnost i tradicija u Belici nastavila, Varaždinska biskupija je ove godine osnovala Dječji vrtić svetog Nikole, tek drugi u čitavoj Hrvatskoj kojem je osnivač jedna biskupija. Jedini takav dječji vrtić, naime, bio je Dječji vrtić “Sveta Marija Magdalena” u Selima kod Siska, u Sisačkoj biskupiji.
 
Goran Damjanić