NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

U posljednjoj korizmenoj emisiji "Vjera i nada" s temom svjedočanstva vjernika gostovala aktivna vjernica i majka Silvija Svoren

U posljednjoj korizmenoj emisiji "Vjera i nada" s temom svjedočanstva vjernika gostovala aktivna vjernica i majka Silvija SvorenVARAŽDIN, 6. 4. 2021.
U tjednoj emisiji „Vjera i nada“ Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije emitiranoj u subotu 27. ožujka na VTV televiziji, uoči Nedjelje Muke Gospodnje - Cvjetnice, gostovala je vjernica Silvija Svoren.

Riječ je o posljednjoj korizmenoj emisiji „Vjera i nada“ posvećena osobnom svjedočanstvu vjernika koju je vodila stručna suradnica Ureda za pastoral u medijima, vjeroučiteljica Monika Filajdić, a svoje je svjedočanstvo s gledateljima podijelila ova rođena Našičanka s adresom u Varaždinu.

Silvija je supruga i majka četvero djece, a uz to je i profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Sebe opisuje kao osobu koja želi najbolje izvršiti Božji poziv da bude dijete Božje. Sjećanja na početak vjerničkog puta sežu daleko u djetinjstvo. Odrastala je i odgojena, kako kaže, u tradicionalnoj katoličkoj obitelji, uz roditelje vjernike te dva brata i sestru.

- Otac je bio i naš duhovni otac. U Našicama je bila jedna župa, nju su vodili franjevci, i tamo smo se okupljali. Otac je pomagao oko župe, pomagao sređivati knjižnu građu jer je bio profesor hrvatskog jezika i književnosti i njemačkog jezika. Pomagao je i u knjižnici, a crkva mi je bila odmalena bila drugi dom. Pomagali smo oko crkve i franjevačkog samostana. Od radova oko vrta, čišćenja, pomaganja u župnom uredu i sudjelovanja u radu Župnog pastoralnog vijeća, do sviranja orgulja u crkvi gdje sam vodila dječji i župni zbor - prisjeća se Silvija Svoren te priznaje kako joj veliku radost čini prisjećanje na te temelje svoje vjere.

Kaže Silvija kako se dan danas sjeća uzbuđenja svoje Prve pričesti. Dodaje kako je od ranih dana osjećala privučenost Gospodinom. Kroz dugogodišnje druženje s fratrima i časnim sestrama rasla je u vjeri. Tako se dogodio susret koji joj je promijenio život.

- Svojim novim rođenjem smatram 12. veljače 2000. godine kada je u našu Župu svetog Antuna Padovanskog u Našicama došao pokojni fra Zvjezdan Linić te nam držao duhovnu obnovu. To je bila revolucija za našu župnu zajednicu. Dan danas se živo sjećam detalja svega što se događalo u ta tri dana. Tijekom jedne večeri nakon svete mise i klanjanja, upriličeno je polaganje ruku, a pater je polagao ruke na svakoga ponaosob. Nisam očekivala ništa posebno, međutim to je bilo toliko intenzivno iskustvo kakvo još do tada nisam iskusila. Takva sila se spustila na mene, nešto što sama nisam uspjela proizvesti. Sila me obuzela, ali to nije bilo nasilje niti išta agresivno. Prvo se manifestiralo u obliku suza i plača, da bi završilo u jednom grohotnom smijehu koji ne možete doživjeti naravnim putem. Taj smijeh je oslobađao i činio nešto novo. Znala sam da taj smijeh nema veze sa mnom, da to Bog čini. To iskustvo je dosta dugo trajalo. Pater nam je nakon toga rekao da svatko tko doživi takvo iskustvo ima pravo šest mjeseci biti luckast i živjeti od tog iskustva, a onda se spustiti na zemlju i živjeti konkretnu vjeru - kaže Silvija, a kako opisuje iskustvo sa živim Bogom koje je obilježio njezin vjernički život pogledajte i poslušajte u videu koji slijedi.
 

Obiteljsku zajednicu Svoren čine uz Silviju suprug Matija te četvero mališana; desetogodišnja Sara koja pohađa četvrti razred Katoličke osnovne škole „Sveta Uršula“, zatim osmogodišnji Aron u drugom razredu iste škole te Mirjam (6) i najmlađa Judita (4).

- Majčinstvo je za mene vrhunski poziv. Najteži, ali i najljepši. Prije nego sam dobila dijete nisam se nikada doživljavala majčinskim tipom, možda sam se čak i plašila te uloge ili bježala od nje. Ali kada sam rodila prvo dijete doživjela sam šok u svakom pogledu. Dugo nisam mogla prihvatiti da sam majka i da sam od tog dana nadalje odgovorna za jedno novo biće, za njegov rast, odgoj i razvoj. Ali nakon iskustva poroda htjela sam svakoj majci čestitati što je surađivala s Gospodinom. Za mene je to bilo šokantno u pozitivnom obliku, ali trebalo mi je vremena da sve to sjedne na svoje i da zaživim ulogu majke. Svakodnevno promišljam o ulozi majke i želim uvijek iznova biti bolja verzija sebe kao majke, a rezultate vlastitih promišljanja sam već uvidjela. Kada surađujem s Gospodinom, kada sam mu bliska i kada mi je On prvi i središte mog života, tada sam najbolja verzija sebe, a djeca to osjećaju - poručuje Silvija.

Koji su izazovi u odgoju djece u vjeri? Kako se vjernički poziv može ostvariti na poslovnom planu? Zašto je važno da živimo u zajednici s ljudima koji dijele naše vrednote? Kako izgleda svakodnevno prakticiranje vjere u obitelji? Na koji način vidi molitvu kao lijek i duhovnu hranu? Zašto jedan od stupova vjerničkog života jest i treba biti sakramentalni život te, na koji je način ova aktivna vjernica angažirana u udrugama Obitelji 3plus i Betlehem te druge zanimljive teme možete doznati u emisiji „Vjera i Nada“ emitiranoj uoči Cvjetnice.

Sve ostale materijale Ureda za pastoral u medijima možete pogledati na YouTube kanalu Varaždinske biskupije na koji se možete besplatno registirirati i pretplatiti.