NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Supružnici Pavlović uz Svjetski dan braka: Brak je čisti milosni dar Božji

Supružnici Pavlović uz Svjetski dan braka: Brak je čisti milosni dar BožjiVARAŽDIN, 12. 2. 2023.
Uz Svjetski dan braka koji obilježavamo uvijek druge nedjelje u veljači i u emisiji Vjera i nada progovorili smo o tom sakramentu. Naši gosti bili su supružnici Veridijana i Hrvoje Pavlović, koji će u lipnju ove godine proslaviti 33 godine svoga bračnog života.

Upoznali su se u Zgrebu na Kaptolu kod franjevaca gdje su oboje pohađali vjeronaučne susret za mlade. Predbračni i bračni život odlučili su živjeti u čistoći. Hodali su 4 godine, a onda ih je pokojni fra Zvjezdan Linić potaknuo da donesu odluku što će učiniti sa svojom vezom.

„Rekao nam je: vama je vrijeme ili da se ženite ili da prekidate”, svjedoči nam gđa. Pavlović.

Odlučili su se vjenčati i započeli predivan zajednički život.

„Sjećam se, taj dan da sam bila toliko duboko u sebi sretna”, govori nam gospođa Pavlović i dodaje kako su riječi privole ono najljepše što je u životu čula. Kada je izrekla svom suprugu da ga prihvaća u zdravlju i bolesti, da mu obećava vjernost.

„I to je meni bilo toliko prekrasno za čuti da on to meni govori. On prihvaća mene kakvu jesam, i svu moju budućnost, iako ne zna kakva će biti i on to meni obećava. To je najljepša rečenica koju sam čula i više puta sam rekla da je najljepše što mi se dogodilo u životu udaja za mog Hrvoja”, istaknula je gospođa Pavlović.

Predivan zajednički život nije značio život bez poteškoća, boli i križeva, a supružnici Pavlović ostali su vjerni privoli i zavjetima koje su dali na dan vjenčanja. Svjedoče nam tako u emisiji kako su se nosili s bolestima koje su često zahvaćale gospođu Pavlović. Kako su rješavali sukobe te je li im ikada bilo teško živjeti bračnu vjernost.

Također, doznali smo i da su Veridijana i Hrvoje karakterno izrazito različiti, ali s vremenom upravo su u tome prepoznali veliko bogatstvo jedno u drugome. I dok ga je prije braka i u početku braka Veridijana željala mijenjati, s dolaskom djece shvatila je da su upravo Hrvojeve osobine one koje su bile spasonosne za odgoj djece.

U emisiji smo se, naravno, dotakli i teme ljubavi.

„Bez ljubavi ne može opstati kršćanski brak. Možda ljudi mogu živjeti zajedno iz interesa, ako im to odgovara, ali mislim da kršćanski brak ne može bez ljubavi”, govori gospodin Pavlović dok njegova supruga dodaje: „Za mene je ljubav neprestano davanje i primanje. To mi je prva asocijacija. Ja sam shvatila da nemam to što on ima i on mene obogaćuje s time. I kad ti ne znaš tko više daje, a tko više prima – to je moj pojam ljubavi. Ali bez ljubavi, brak je mučenje.”

Supružnici Pavlović rekli su nam i koliko je u braku važno praštanje te zašto je biti u braku čisti milosni dar Božji i ono najljepše što im se dogodilo u životu. A ako se pitate koja je tajna takvog blagoslovljenog braka kakvog žive supružnici Pavlović, možda odgovor leži upravo u riječima koje izgovaraju jedno drugome prije spavanja, od njihove prve bračne noći do današnjeg dana.

O kojim riječima se radi doznajte u emisiji koju možete pogledati na YouTube kanalu Varaždinske biskupije.


 

Tekst: Iva Kuzmić
Fotografija: Siniša Conar