Od:
Do:

Pod geslom „Danas mi je boraviti s tobom“ u Štrigovi održane franjevačke pučke misije

Pod geslom „Danas mi je boraviti s tobom“ u Štrigovi održane franjevačke pučke misijeŠTRIGOVA, 28. 10. – 4. 11. 2018.
Pod geslom „Danas mi je boraviti s tobom“ u Štrigovi su održane franjevačke pučke misije. Misije su započele u nedjelju 28. listopada svečanom misom i zazivom Duha Svetoga, a završile su misnim slavljem 4. studenoga kojeg je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Misionar fra Milan Sokčević boravio je tjedan dan u štrigovskoj župi te u duhu evanđelja poticao vjernike i cijelu župnu zajednicu na intenziviranje individualnog i zajedničkog vjerskog života. Od posljednjih misija u Štrigovi protekle su 34 godine te je ovo bila savršena prilika za duhovnu obnovu cijele župe. Svakodnevno se u crkvi sv. Marije Magdalene molila krunica nakon čega je slijedila sveta misa, a nakon mise slijedio je nagovor misionara.

Osim svakodnevnih aktivnosti tijekom pučkih misija fra Sokčević se susreo s različitim grupama. Posjetio je osnovnu školu i razgovarao s vjeroučenicima, susreo se s obiteljima, mladima, lovcima, vinogradarima, obišao je bolesnike i domove za starije i nemoćne u župi.

Subota je bila rezervirana za susret s prvopričesnicima i krizmanicima te njihovim roditeljima. Tijekom misija organizirano je i cjelonoćno bdijenje i klanjanje uoči Svih svetih koje je organizirala Zajednica mladih. Cijele su noći u crkvu stizali vjernici i u miru, tišini i dostojanstvu, svoje molbe i molitve upravljali Kristu u svetom oltarskom sakramentu.

Cijelog se tjedna odvijala i hagioterapija pod vodstvom gospođe Nade Malović, na kojoj su mnogobrojni vjernici mogli raspravljati i slušati o moći opraštanja, kako sebi tako i drugima, te snazi molitve, meditacije i vjere u ozdravljanju kako duševnih tako i tjelesnih boli. Štrigovu je pohodio i održao katehezu fra Ivan Široki, župnik iz Kloštra Podravskog.

Zadnjeg dana misija, misu je predvodio biskup Mrzljak koji je u svojoj propovijedi naglasio smisao zajedništva, kako u obiteljima tako i u cijeloj župi.

- Isus nas svakodnevno zove k sebi, u zajedništvo s njim, njegovim Ocem i Duhom svetim. Na nama je samo da se odazovemo i da dopustimo Sinu Božjem da upravlja naše korake i vodi nas putem spasenja – rekao je biskup.

Franjevačke pučke misije velik su i važan događaj za vjerski život štrigovske župne zajednice. Potiču na razmišljanje, promjene, odluke da postanemo dobri odnosno bolji ljudi. U tjedan dana, koliko su trajale, mnogo je vjernika dolazilo na mise, ispovijedi, hagioterapiju te nagovore misionara. Vjerujemo da su ti dolasci urodili plodom. Cilj misija je produbljivanje osobne vjere te omogućavanje kršćanima da žive svoju vjeru i svjedoče svoju pripadnost Isusu Kristu. One pomažu vjernicima doći do susreta sa živim Bogom, a ne samo pasivno sudjelovati na misnim slavljima te u kršćanskom životu župne zajednice. Danas, kada su krize vjere sve češće i sve očitije te kada osjećaj za sveto biva sve slabiji, kada govorimo o vjerskom formalizmu, svojevrsnoj navici na liturgijska slavlja kao i o nedovoljnom razumijevanju svega što Crkva kao takva predstavlja, franjevačke su misije način kako dotaknuti srce svakog čovjeka, upraviti propovijed, kateheze i pobožnosti na način da Isusa Krista približe malom, svakodnevnom čovjeku pritisnutom bolima, mukama i ovozemaljskim okovima.
Tekst: Jasmina Rep
Fotografije: Matej Ščavničar