Od:
Do:

Papa Franjo u povijesnom pohodu Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Papa Franjo u povijesnom pohodu Ujedinjenim Arapskim EmiratimaABU DHABI, 3. - 5. 2. 2019.
Pod geslom molitve „Daj da postanem sredstvom tvog mira“, što ju je sv. Franjo Asiški prije osam stoljeća molio prigodom posjeta egipatskom sultanu Maliku al Kamilu Papino 27. inozemno putovanje počelo je 4. veljače službenom svečanošću dobrodošlice u Abu Dhabiju.

Sveti Otac Franjo prvi je Papa koji je posjetio Arapski poluotok u dvijetisućljetnoj povijesti kršćanstva.

Dva najvažnija događaja ovog Papinog pohoda bila su međureligijski susret u ponedjeljak 4. veljače te misa na stadionu Zayed Sports Cityu u utorak 5. veljače 2019. godine.

 - Vjera u Boga ujedinjuje, a ne razdvaja, približava pa i u različitosti, udaljava od neprijateljstva i odbojnosti-, rekao je Papa u video poruci upućenoj u povodu putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate, ističući da je to putovanje prilika da se napiše nova stranica u povijesti međureligijskih odnosa.

 - Braća smo unatoč različitostima-, rekao je Sveti Otac i odmah narodu te zemlje poželio: Al Salamu Alaikum, mir neka bude s vama. Istaknuo je da je sretan što može posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate, zemlju koja pokušava biti model suživota, ljudskog bratstva i susreta među različitim kulturama, gdje mnogi nalaze sigurno mjesto za rad i život u slobodi i poštivanju različitosti.

Na službenoj svečanosti dobrodošlice, u utorak 4. veljače, privatni razgovor s princom Mohammedom bin Zayedom Al-Nahyanom trajao je dvadesetak minuta. Papa mu je zahvalio za srdačan doček i zazvao blagoslov mira i bratske solidarnosti, darovavši mu medaljon koji prikazuje susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila u Egiptu prije 800 godina, a prijestolonasljednik mu je uzvratio notarskim dokumentom iz 1963. kojim se Ujedinjeni Arapski Emirati obvezuju darovati zemljište za izgradnju prve crkve na tom području. Uslijedio je privatni susret s članovima Muslimanskog vijeća starješina u Velikoj džamiji šeika Zayeda.

Papa Franjo zatražio poštovanje ljudskih prava i vjerske slobode

Nakon službene svečanosti dobrodošlice u Abu Dhabiju, papa Franjo se uputio u džamiju šeika Zayeda, na privatni razgovor s muslimanskim starješinama, a zatim i na međunarodni međuvjerski skup o „Ljudskom bratstvu“ u kulturnom centru „Founder’s Memorial“, gdje je održao prvi govor ovoga apostolskoga putovanja. U tom govoru papa Franjo se snažno zauzeo za ljudska prava i vjerske slobode.

Svi ljudi imaju isto dostojanstvo, stoga nitko ne može biti gospodar ili rob, upozorio je Papa prenosi Kathpress. Istodobno je ponovno osudio  vjerski fanatizam, poručujući da ne postoji nasilje koje se može opravdati religijom. Papa je pohvalio nastojanja Ujedinjenih Arapskih Emirata za slobodno prakticiranje vjere kao i borbu protiv ekstremizma i mržnje, dodajući da to može pomoći i u borbi protiv terorizma. Sve je pozvao na molitvu za bratstvo i međunarodni dijalog.

Papa je istaknuo važnost obrazovanja za mir, i pritom ponovno pozdravio zauzimanje UAE za školovanje i zaštitu djece, koje je toliko važno i Katoličkoj Crkvi. Obećao je podršku, solidarnost i sudjelovanje svoje osobno i Katoličke Crkve u važnom pitanju zaštite djece u svim oblicima.  Poručio je da promicanje kulture smanjuje mržnju i promiče razvoj, civilizaciju i blagostanje.

Djelovanje katoličkih ustanova u arapskom svijetu Papa je definirao kao „odgoj za mir“.

Bratski suživot temeljen na obrazovanju, pravednosti, uključivosti i jednakopravnosti  svih sjeme je mira za čiji rast religije moraju osjećati odgovornost.  One mogu dati daljnji djelotvorni prilog razoružanju ljudskoga srca. Katastrofalne posljedice ratova svima su poznate, rekao je Papa, posebno istaknuvši one u Jemenu, Siriji, Iraku i Libiji. Pritom je naglasio da ne misli isključivo na svoje domaćine već sve zemlje Arapskoga poluotoka. Izričito je osudio utrku u naoružanju i ekspanziju područja privatnih interesa te agresivnu politiku na štetu drugih, upozorivši da to nikada ne može pridonijeti stabilnosti. Rat donosi samo patnju, a oružje smrt.

Mir i pravednost ne mogu se odvajati. Pravednost koja važi samo za članove obitelji, zemljake ili vjernike iste vjeroispovijesti samo je prikrivena nepravda, poručio je Papa, čije su riječi prekidane pljeskom oko 500 okupljenih sudionika konferencije.

Prije Papina govora Sveti Otac i veliki imam Ahmad al-Tayyeb zajedno su pozvali na prestanak ratova u svijetu. Usto su na kraju uz gromoglasni pljesak sudionika potpisali zajedničko priopćenje koje sažima dvodnevni rad konferencije o „Ljudskom bratstvu“. U dokumentu pozivaju sve ljude da osude nasilje i prolivanje krvi.

Ne početku konferencije u nedjelju 3. veljače prijestolonasljednik  Muhammad bin Zayed Papi i velikom imamu dodijelio je priznanje za „Ljudsko bratstvo“. Al-Tayyeb potvrdio je slaganje sa „svojim dobrim prijateljem Franjom“ i oštro osudio  svako korištenje religije za opravdanje nasilja i mržnje.
 

IZVOR: Informativna katolička agencija (IKA)
FOTO: IKA (Pixell/Reuters/Tony Gentile/Vatican media)