NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Mons. Leonardu Markaču uručena nagrada Koprivničko-križevačke županije za životno djelo.

Mons. Leonardu Markaču uručena nagrada Koprivničko-križevačke županije za životno djelo.KOPRIVNICA, 13. 5. 2021.
Na redovitoj 24. sjednici Županijske skupštine, povodom 28. rođendana Koprivničko - križevačke županije odana su priznanja i zahvale svima koji svojim predanim i nesebičnim radom doprinose boljitku života, ugledu i promociji Županije. S obzirom na to da je ove godine, zbog epidemioloških mjera izostavljena tradicionalna svečana sjednica, u četvrtak 13. svibnja 2021. godine održana je svečana dodjela javnih priznanja.

Nagradu Koprivničko - križevačke županije za životno djelo dodijeljena je mons. Leonardu Markaču dugogodišnjem župniku župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama - Koprivnica, te upravitelju svetišta Majke Božje Močilske. Vrijedno se prisjetiti i dviju nagrada dobivenih od grada Koprivnice: 1998. - medalja grada i 2016. - nagrada za životno djelo grada Koprivnice.

Mons. Leonard Markač rođen je 31. listopada 1950. godine u Goričanu kao šesto od desetero djece što su ih Bogu i narodu podarili roditelji Gabrijel i Marija. Osnovnu školu pohađao je u rodnom Goričanu, a Klasičnu gimnaziju i Katolički bogoslovni fakultet završio je u Zagrebu. Za prezbitera je zaređen 27. lipnja 1976. godine, po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića. Od jeseni iste godine, dodijeljen je najprije za duhovnog pomoćnika, a potom i za kapelana u župu Selnica u Međimurju. Ondje ostaje do ožujka 1979. kada je u svojstvu kapelana premješten u župu sv. Nikole biskupa u Koprivnici. Tu je radio s preč. Silvijem Brezovečkim, župnikom i dekanom sve do 8. rujna 1983. godine kada je osnovana župa u Močilama. Dekretom zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, imenovan je njenim prvim župnikom, te u njoj službuje i danas.

Mnogi će župljani posvjedočiti predanu radu mons. Markača. Njegov senzibilitet za vrijednim i povijesnim prepoznaje potrebu za očuvanjem i obnovom vrijednih sakralnih objekata te svojim angažmanom i svesrdnom potporom župljana sustavno vraća svježinu i autentičnost župnoj crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije kao i kapeli Duha Svetoga na koprivničkom groblju, te kapeli sv. Jožefa. Podiže župni dvor te daje posve nove obrise hortikulturnom ambijentu, čineći ga tako ugodnim prirodnim kutkom za dušu i tijelo. Također sagradio je i kapelu sv. Leopolda Mandića koja danas služi kao župna crkva novoosnovane istoimene župe.

Uz brojne materijalne radove u župi, mons. Markač ističe kako je duhovni rast župe i župljana ipak na prvome mjestu. Među prvim osniva župni dječji zbor ‘’Zvončići’’ koji djeluje sve do današnjih dana. Osim njih, osniva i župni mješoviti zbor ‘’Marija’’, te zbor mladih ‘’Eshaton’’, župni Caritas te brojne druge pastoralne zajednice. Župa Močile ističe se po prepoznatljivom župnom listu ‘’Močile’’ čiji je glavni i odgovorni urednik. Izdaje sedam knjiga u kojima su sabrani i intervjui s poznatim crkvenim dostojanstvenicima, društvenim, kulturnim te sportskim djelatnicima. Na njegovu inicijativu organiziraju se brojna kulturna i društvena događanja u župi.

Mons. Markač je mali čovjek velikih djela. Svi koji ga susreću prepoznaju u njemu najprije čovjeka otvorena srca i uma, a zatim skromnog svećenika koji razboritošću i djelatnom ljubavlju oduševljava za Krista. Cijeli život posebnu empatiju gaji prema onima koji su najugroženiji, siromašni i zapostavljeni. Brojni će posvjedočiti njegovu spremnost žrtvovanja upravo za one koji su često prepušteni samima sebi. Spremno priskače u pomoć, često i neprimjetno.

U ime svih župljana župe Močile, ali i građana grada Koprivnice čestitamo mons. Markaču na ovom velikom priznanju. ‘’Nagrada za životno djelo samo je djelić zahvale koju ste zaslužili, iako ste sve radili i radite na slavu Božju i Majci Močilskoj na čast.’’ - poručili su župljani.

 
Tekst: Ivo Fabijanec
Fotografija: Karlo Sigetić