NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

KORIZMENA SVJEDOČANSTVA VJERE – Oslobođenje od ovisnosti o kocki Mire Spajića

KORIZMENA SVJEDOČANSTVA VJERE – Oslobođenje od ovisnosti o kocki Mire Spajića
SVETI MARTIN NA MURI, 26. 2. 2023. 
Korizmeno vrijeme poticaj je da slušamo svjedočanstva ljudi u našoj okolini, da gledamo i učimo kako prepustiti Gospodinu putove svoje. Teško je to naučiti, ali nije neizvedivo. Miro Spajić, ugostitelj, suprug i otac četvero djece iz Svetog Martina na Muri podijelio je s gledateljima emisije „Vjera i nada“ iskustvo osobnog obraćenja: oslobodio se ovisnosti o kocki na poticaj supruge te razgovora s vlč. Andrijom Vranom.
 
„Suprug sam nevjerojatne žene Karle i ponosan sam na nju. Otac sam četvero djece: Marte, Antuna, Pavla i Davida. Roditelji smo još dvoje djece na nebu“, svjedoči Spajić koji u Austriji radi kao konobar, a već dvije godine obiteljski uzgajaju i jagode u Svetom Martinu na Muri.

Supružnici Spajić nastoje što više vremena provoditi s djecom, a odgajaju ih bez ekrana te radije odlaze u šetnje te se druže s prijateljima.

Borba s ovisnosti

Spajić kaže kako su nekad, ali i danas, kladionice i automat klubovi pristupačni maloljetnicima. „Normalno je bilo da ulaziš kao maloljetnik unutra i uplaćuješ sitne iznose. Meni je sve bilo dostupno“, istaknuo je.

„Navike stvaraju ovisnost. Dok sam bio mlađi gubio sam neznatne iznose. S vremenom su ti iznosi rasli i počela se stvarati ovisnost koja je na mene djelovala pogubno. Počela me uništavati na svim razinama. Teški ovisnik o kocki bio sam 15 godina. Trebao sam obiteljsku pomoć i podršku, ali nisam je dobivao. Mislio sam da ništa ne vrijedim, da sam lopov, prevarant i kockar“, svjedoči.

Ističe kako ovisnost čovjeka razara iznutra u potpunosti i utječe na njegov duh i psihu.

„Deset godina bio sam najteži ovisnik. Nisam bio u mogućnosti funkcionirati: plaćati režije, mijenjao sam stalno poslove i sl.“, kaže.

„U najtežim trenucima Gospodin mi je poslao suprugu Karlu koja se za mene borila. Dobila je Božji poticaj i Bog me spasio preko moje supruge“, naglasio je.

Sakrament ispovijedi

Spajić je rekao da Bog svakoga može osloboditi od svake ovisnosti.  „Samo što je teško prihvatiti istinu o sebi. Kad si osvijestimo što činimo, kad prihvatimo istinu onda postoji i trenutak za promjenu, preobraćenje, susret sa živim Bogom. U tom trenutku je potrebno zatražiti sakrament sv. ispovijedi i ne zadržavati ništa za sebe. Sve reći Bogu s povjerenjem. Bog me na taj način i oslobodio“, poručio je.

Vlč. Vrane imao je veliku ulogu u njegovu životu. Obiteljski su jedno ljeto otišli na Krapanj i tamo se Spajić kod vlč. Vrane ispovjedio. „U jednom trenutku me vlč. Vrane zaustavio i rekao: 'Ne boj se, nećeš više kockati. Samo se trudi biti dobar suprug i otac'. Ispričao mi je iskustvo jednog kockara koji je u Kursilju doživio oslobođenje. Čuo je Božji glas: 'Ako opet to napraviš, više nisi moj'. U tom trenutku kroz mene su prošli trnci. Osjetio sam pročišćenje i oslobođenje i tada sam donio odluku da nikad više neću kockati“, svjedoči.

Naglašava da je sakrament pokore velika milost, Božji dar. „Zlo nas želi dovesti u situaciju da nas je sram iznijeti svoje slabosti, da smo loši i zli… Pred Gospodina donesimo sve svoje boli, poteškoće. To može biti razgovor, a ne samo nabrajanje grijeha. Ovaj sakrament je jako važan i trudimo se često ispovijedati i držati stanje svoje duše što čišćim“, poručio je Spajić.
 
Tekst: Branimir Gubić
Fotografija: Siniša Conar