NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

KORIZMENA SVJEDOČANSTVA VJERE – Miroslav Ričko s obitelji se borio za život sina te su izmolili čudo ozdravljenja od zloćudne bolesti

KORIZMENA SVJEDOČANSTVA VJERE – Miroslav Ričko s obitelji se borio za život sina te su izmolili čudo ozdravljenja od zloćudne bolestiVARAŽDIN, 14. 3. 2023.
Niz osobnih svjedočanstava u korizmenom ciklusu emisija “Vjera i nada” nastavljamo s vjeroučiteljem u Koprivnici. Za sebe kaže da je, prije svega, muž jedne predivne žene, otac dvoje prekrasne dječice, svirač tamburaš u jednom koprivničkom tamburaškom sastavu, pjevač u muškoj vokalnoj glazbenoj skupini. Čovjek koji je vjernik, koji voli Boga, voli humor, nogomet, svoju Domovinu. Čovjek koji širi radost koliko god je to moguće svuda oko sebe. On je Miroslav Ričko, a u emisiji nam je, između ostalog, svjedočio kako su kao obitelj doživjeli jednu neizvjesnost, jednu kušnju te kako su to preživjeli.

„Da, bila je kušnja s našim drugim djetetom, Dominikom. Njemu je, naime, u dobi od 3 godine dijagnosticiran tumor na malom mozgu i centar za ravnotežu mu je bio poremećen. Tumor je bio poprilično velik i liječnici u Klaićevoj su nam davali najcrnje prognoze. Zapravo od najcrnjih prognoza do svakakvih posljedica koje bi mogle eventualno ostati. Nije se ništa znalo tako dugo dok se ne otvori i ne vidi kakav je mozak. Po slikama se vidjelo da je to nešto veliko i nešto opasno, ali dali su najcrnju prognozu da je to smrtonosno“, govori Ričko i priznaje da je bilo teško to čuti, no nakon prvotnog šoka, kaže kako je cijelo vrijeme ostao priseban i ni u jednom trenutku nije pomislio da će biti nešto zlo.

U molitvu za malenog Dominika uključilo se zaista puno ljudi: cijela Hrvatska, zatim ljudi iz Njemačke, Austrije, pa čak i Švedske. Prijatelji, roditelji djece iz vrtića, vjeroučitelji iz čitave Varaždinske biskupije, ali  „najbitnija je bila ta naša osobna, molitva roditelja“ svjedoči Ričko te objašnjava: „Ima jedan dokumentarni film Molitva jača od smrti gdje pravoslavni svećenik govori ruskoj glumici, koja je isto rodila dijete koje je bilo blizu smrti, 'Molite. Molite, jer molitva majke je najjača molitva'. I to se zaista i u našem životu pokazalo i dokazalo. Dakle, mi smo molili neprestano, danonoćno. Već sam na kraju, kako je to sve bilo završilo stvarno bio i iscrpljen od molitve. Ali baš za svaku nakanu za ozdravljenje tog djeteta što smo molili se ostvarilo“, govori nam Ričko.

Dodaje i kako je prije 3 mjeseca, kad su imali zadnju kontrolu i vidjeli da je sve uredu, postao potpuno svjestan da je Bog zaista sve to vodio i uvjerio se kako molitva uistinu ima snage i ima efekta, jer kod Dominika, od posljedica tumora nije ostalo gotovo ništa.

„Oporavak je bio dug, ali evo, nakon 6 godina, postaneš svjestan zapravo koliko je ta molitva i taj pozitivan pogled na sve to zapravo imao smisla“, naglašava Ričko.
 
Na pitanje kako u takvim trenucima vjera ostaje čvrsta, a nada postojana, bez neke gorčine, Ričko odgovara: „Ono što je jako bitno jest da sam ja postupio poput Abrahama kad je trebao žrtvovati Izaka. Mislim da je to bilo dan ili dva prije operacije. Sjećam se stepenica u bolnici...razmišljaš ti o tome cijelo vrijeme, promišljaš, moliš u sebi, pa odeš u kapelicu pa moliš...i baš sam onako postao zreo iznutra te odluke: 'Bože, ako ga hoćeš, uzmi ga, ja Ti ga dajem...mislim...ti si ga stvorio, ti ga uzmi nazad'. I kao da je u tom trenutku krenulo sve na bolje. To je težak čin, sigurno, za svakog roditelja. Bilo je i Abrahamu sigurno teško. I nama. I mnogim roditeljima, sigurno, koji su takvu situaciju imali - baš predati dijete Bogu. Ali to je vjerojatno nekakav pokazatelj i plan za budućnost, tako sam nekako to shvatio.“

Ričko nam je još posvjedočio i o blagoslovima sakramenta braka, zašto je lijepo biti u katoličkom braku, ali i o važnosti molitve i prakticiranja sakramentalnog života.

Na kraju emisije podsjetio je i na riječi sv. pape Ivana Pavla II: Otvorite vrata Kristu!

„To bih ja zapravo poručio svima. Otvorite vrata Kristu! Dopustite da On djeluje u vašoj duši. Zapravo, da bi počeo djelovati, moramo mi biti ti inicijatori da krenemo na put molitve, na sakrament ispovijedi, na svetu misu. Na taj način mi Bogu pokazujemo da želimo djelovati s Njim, a onda On svojim tajanstvenim putevima djeluje preko nas. I to zapravo znači to - otvoriti vrata Kristu. A kad se to napravi, onda možemo stvarno napraviti fenomenalna djela. Još je par nedjelja do Uskrsa. Ima vremena, probudimo se svi zajedno u svemu tome“, zaključio je emisiju Miroslav Ričko koju možete pogledati u priloženom videu.