NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Kako se snaći u svijetu medija? U novoj emisiji Vjera i nada progovara Mate Mijić

Kako se snaći u svijetu medija? U novoj emisiji Vjera i nada progovara Mate MijićVARAŽDIN, 14. 5. 2021.
Mate Mijić politički komentator, komunikator, predavač i kolumnist bogatog iskustva bio nam je gost u novoj emisiji "Vjera i nada" povodom Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije. Taj Dan obilježava se uvijek na 7. vazmenu nedjelju što je ove godine 16. svibnja. Također, svake godine Papa povodom tog Dana upućuje i svoju poruku koja ove godine nosi naslov "Dođi i vidi".

U toj poruci Papa Franjo poziva da se svaki čovjek sam uvjeri u istinitost vijesti koje prenosi. No, to nije uvijek moguće, pa kao pomoć služe mediji, novinari i društvene mreže. Ti medijski djelatnici bi trebali, umjesto onih koji to nisu, vidjeti ono što oni ne stignu, a za njih je važno. No, je li to tako? Pomažu li mediji ili odmažu? Informiraju li novinari svoju publiku ili dezinformiraju?

To su bile teme o kojima je voditelj emisije Hrvoje Šijak razgovarao sa svojim gostom, koji je na početku istaknuo kako se voli predstavljati najprije kao obiteljski čovjek: suprug i otac, vjernik katolik, a potom, ljudi ga znaju kao političkog komentatora i političkog analitičara, a profesionalno se bavi komunikacijskim menadžmentom. Osim toga kolumnist je Glasnika Srca Isusova i Marijina te Večernjeg lista.

Mijić nam je stoga u emisiji progovorio o tome koji su mediji u današnje vrijeme utjecajni. Često se stječe dojam da su prevladavajući mediji protiv Crkve, vjere, tradicionalnih vrijednosti. Mijić nam odgovara ima li u tom dojmu istine, što trebamo iz toga naučiti te daje savjet kako se snaći u šumi svega i pronaći pravu istinu.

„Mislim da najbolje što se može napraviti u ovom trenutku je pokušati zahvatiti što širi spektar samih medija. Koji put pročitati i one medije s čijom se uređivačkom politikom možda i ne slažete, medijima koji su na neki način oni koji propagiraju suprotni svjetonazor ili suprotno mišljenje od našeg mišljenja. Mislim da je to najbolji način da se određene stvari promijene, jer mislim da su trendovi u medijima danas takvi da zapravo svi teže tome da nešto propagiraju, a ne da ljude informiraju.“ poručuje Mijić te dodaje kako se njemu, koji je prepoznat kao konzervativac, nerijetko ukazuje na to da su lijevi i liberalni mediji nevjerodostojni. Stoga svoje sugovornike stavlja pred izazov: "Nađimo medije s kojima se mi kao konzervativci slažemo, pa vidimo koliko oni dozvoljavaju suprotnog mišljenja, koliko su oni pluralni. Pa ni oni nisu pluralni, jer su zapravo reakcija ili odgovor na ove dominantne mainstream medije, samo su manje utjecajni, ali zapravo rade istu stvar. To ni jedno ni drugo nije dobro, a krajnji čitatelj je žrtva takve krajnje politizacije medijskog prostora.“ naglašava Mijić.

Dodaje još i kako je jasno da je politika uvijek prisutna, ali ne bi trebala u potpunosti kontrolirati uređivačke politike, niti bi se sadržaj trebalo filtrirati prema afinitetima političara.

Poručuje stoga svima, koliko to vrijeme te poslovne i obiteljske obaveze dozvoljavaju, da se pokušaju  „informirati iz što više medija, pogotovo različitih uređivačkih politika i onda zdravorazumski u skladu s našim vjerskim i životnim uvjerenjima pokušati pronaći tu istinu u svemu tome, a istina je uvijek negdje na sredini.

Ako se pitate kako se snaći u današnjem svijetu medija svakako ne propustite emisiju Vjera i nada u subotu 15. svibnja od 18.40 na Vtv televiziji (Max Tv - kanal 806, Opti Tv - kanal 605) ili u nedjelju 16. svibnja od 12.30 na Laudato tv. Sve emisije Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije pogledajte na YouTube kanalu na poveznici na koji se možete i besplatno pretplatiti.