NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Izbjeglice iz Ukrajine iskazuju zahvalnost za gostoprimstvo, velikodušnost, ljubaznost

Izbjeglice iz Ukrajine iskazuju zahvalnost za gostoprimstvo, velikodušnost, ljubaznostRADOVAN, 18. 3. 2022.
„Naši prijatelji iz Ukrajine…oni su naši. Oni su dio nas, oni su naša obitelj, oni su k nama dobrodošli. Tako ih je otvorena srca primila cijela Župa sv. Margarete Margečan. Oni su jednostavno naši. Mi njih volimo i oni su naša obitelj“, govori nam župnik iz Margečana preč. Alojzije Pakrac, dok ga pitamo kakva je situacija sada nakon nekoliko dana od dolaska izbjeglica iz Ukrajine u Radovan.

Govori nam i kako ima župljanina rodom iz Ukrajine, Vladimira Karpova, koji je u Hrvatskoj već 27 godina. Njih dvojica, sa svojim novim prijateljima iz Ukrajine su svakodnevno. Tri obitelji smještene u župnoj kući u Radovanu obroke pripremaju sami i raduju se kad s njima za stol sjedne i župnik. On pak svjedoči: „ Jako volim makarone jesti sa špekom i ljutim feferonima ili ljutim ajvarom. Ovog puta su bili makaroni, nije bilo ni špeka, ni ljutog ajvara, al možda su bili najbolji makaroni u životu - bili su s ljubavlju pripremljeni. To je nešto nezaboravno.“

A prijatelji iz Ukrajine nevjerojatno skromni i prepuni zahvalnosti na svemu što Hrvati za njih čine.

„Želim reći Hrvatima  hvala - za gostoprimstvo, velikodušnost, ljubaznost… Ukrajinci su doista zahvalni svim ljudima u Hrvatskoj.“, poručuje nam Vlada Yuras.

Župljanin Karpov nam govori kako su se pristigli Ukrajinci dobro uklopili. Želja im je svima da djeca krenu u školu, a majke pronađu posao. „Žele raditi, hoće krenuti ispočetka.“, poručuje Karpov koji zajedno sa župnikom Pakracem i ostalim župljanima daje sve od sebe da bi im pomogli integrirati ih u društvo.

Tako su prije neki dan posjetili Varaždin gdje su im domaćini bili varaždinski franjevci, časne sestre Uršulinke, a posjetili su i katedralu te crkvu sv. Nikole. U subotu 19. ožujka prisustvovat će euharistijskom slavlju u Radovanu te kao čitači sudjelovati u službi riječi. A osim toga, prema riječima župnika Pakraca, u planu je i zajedničko hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke.

Župljanin Karpov, pak, poručuje: „Svi ćemo pomagati i dalje, pa i ako budu dolazili njihovi kolege, prijatelji, rodbina…pomagat ćemo kao i svima. I svima koji god pomažu, veliko hvala!“

Riječi zahvale svima, a osobito svojim župljanima Župe sv. Margarete izrazio je i župnik Pakrac, naglasivši kako su župljani velikog srca, nesebični i u svakoj situaciji uvijek spremni pomoći.

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika