NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Ivica Kovačević: Sveti Josip mi je primjer kako mi stariji trebamo učiti od djece

Ivica Kovačević: Sveti Josip mi je primjer kako mi stariji trebamo učiti od djeceVARAŽDINSKA BISKUPIJA, 5. 3. 2021.
Pred nama je nova emisija U svjetlu vjere u kojoj, prikladno razdoblju crkvene godine, donosimo niz korizmenih tema, pa i o tome koje su mogućnosti primanja sakramenta ispovijedi, pričesti i bolesničkog pomazanja oboljelima u bolnici, ali i starima i nemoćnima u njihovim domovima.

Osim toga, proteklih dana je krenuo i blagoslov obitelji u Varaždinskoj biskupiji dolaskom nešto povoljnije epidemiološke situacije, a kako to izgleda na terenu provjerili smo u Župi Sračinec.

U ožujku slavimo svetkovinu sv. Josipa, a tom moćnom svecu i zagovorniku posvećena je i ova čitava godina, stoga smo i o njemu progovorili kroz nekoliko tema u ovom izdanju emisije U svjetlu vjere. Između ostalih, najavljujemo ovogodišnju proslavu sv. Josipa na Banfici u Varaždinu, a predstavljamo i "Stražu sv. Josipa" u Koprivnici.

Izdvajamo i svjedočanstvo Ivice Kovačevića u rubrici "Živo kamenje Crkve"


U rubrici "Živo kamenje Crkve" svjedoči nam Ivica Kovačević

On je suprug i otac sedmero djece, a u razgovoru nam je otkrio  zašto mu je važna vjera, te na koji način ju svjedoči u svakodnevnom životu i prenosi svojoj djeci.

"Mislim da je najvažnija stavka u prenošenju vjere upravo vlastiti primjer. Da smo mi primjer djeci k'o roditelji, supruga i ja prvi u tome: sakramentalni život - ispovijed, misa. Naravno, tu je jako važna stavka i obiteljska molitva za koju se uvijek trudimo uskladiti. Ponekad krenemo moliti, a djeca se k'o sardine skupljaju oko nas", govori nam Ivica pomalo šaljivo te dodaje još jednu važnu stvar: blagoslov.

"Blagoslivaljiti djecu, mislim da je to jako važno u životu, prije spavanja udijeliti im blagoslov."

Priznaje i da nije oduvijek bio vjernik, nego na tome može zahvaliti supruzi koja je izmolila njegovo obraćenje, a koje se i dogodilo prije desetak godina.

"Tu je ključ žena! Imam jako dobru ženu, hvala Bogu! Ja sam bio mangup svoje vrste, ali kad je Katarina (supruga) shvatila da me ne može lupiti metlom po glavi da ja shvatim, onda je počela moliti za mene i tad se dogodilo moje obraćenje. U Međugorju je to bilo, a Bog je onda sve učinio novo, sve je krenulo u drugom smjeru u životu, počeo sam živjeti pravu vjeru. Shvatiš da je živi Bog stvarni Bog, ne neka bajka i onda sam tek shvatio i što sam sve do tad propustio."

Promišljajući o sv. Josipu, Ivica nam je otkrio i što njega osobito oduševljava kod ovog sveca.

"Sveti Josip je u biti bio Isusov učitelj, a s druge strane, on je i učio od Isusa, jer upravo je Isus najveći učitelj od svih učitelja. To mi je fascinantno kod njega i u tome vidim primjer da i mi učimo od naše djece. Stvarno puno toga možemo naučiti od djece: oni su jednostavni, iskreni...mi stariji to volimo zakomplicirati."

U nastavku pogledajte razgovor s Ivicom Kovačevićem, a cijelu emisiju ne propustite pogledati na Varaždinskoj televiziji u subotu 6. ožujka od 13.15 ili na youtube kanalu Varaždinske biskupije.

Da biste redovito dobivali obavijesti o našim objavama na youtube kanalu ne zaboravite se na njega i pretplatiti (subscribe). Ta pretplata je potpuno besplatna.