Od:
Do:

Čazmansko-varaždinski zborni kaptol obilježio svetkovinu Duha Svetoga

Čazmansko-varaždinski zborni kaptol obilježio svetkovinu Duha SvetogaVARAŽDIN / ČAZMA, 17. 6. 2019.
Kanonici Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola Duha Svetoga u ponedjeljak 17. lipnja hodočastili su u Čazmu, gdje je davne 1232. godine zagrebački biskup Stjepan II., uz postojeći Stolni kaptol u Zagrebu, osnovao i Zborni kaptol Duha Svetoga u Čazmi.

U župnoj čazmanskoj crkvi sv. Marije Magdalene kanonike je primio župnik i dekan preč. Dubravko Lauš, koji je govorio o povijesti župne crkve, njezinoj današnjoj temeljitoj obnovi kao i o ulozi Čazmanskog kaptola za vrijeme boravka u Čazmi. Kanonici su nakon zanimljivog i detaljnog izlaganja u crkvi izmolili srednji čas, posjetili mjesno groblje gdje se nekada nalazila zborna crkva Duha Svetoga te u gradskom muzej obišli prigodnu izložbu o Hospitalu u srednjovjekovnoj Čazmi.  Na kraju ovog zanimljivog povijesno-duhovnog posjeta Čazmi, pod vodstvom ravnateljice Centra za kulturu gđe. Jadranke Kruljac-Sever, kanonici su obišli ostatke nekadašnje utvrde u kojoj je boravio biskup Stjepan II.

Bila je to lijepa i korisna prilika da se kroz ovo hodočašće kanonici prisjete samih početaka Zbornog kaptola i njegovog djelovanja koje traje do današnjih dana. Ovom hodočašću prethodila je svečana kaptolska sjednica koja je održana u Varaždinu na Duhovski utorak 11. lipnja. Sjednicom je predsjedao prepošt Zbornog kaptola, preč. Damjan Koren, a prisustvovali su i svi redoviti kanonici: preč. Stjepan Najman, lektor; preč. Valent Posavec, kantor; preč. Izidor Ferek, kustos; preč. Franjo Biškup, pokorničar i preč. Antun Hoblaj, magister.

Nakon sjednice, u zajedništvu s biskupom mons. Josipom Mrzljakom, kanonici su molili svečanu pjevanu Večernju u svojoj zbornoj crkvi sv. Nikole i slavili Euharistiju. Oživljavanjem Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola Duha Svetoga od strane biskupa Mrzljaka 2017. godine, želi se nastaviti povijesni hod Zbornog kaptola kao i povezanost s Duhom Svetim koji je od početka istaknut i nalazi se u njegovom imenu i nazivu.  Tako su i ovogodišnje hodočašće u Čazmu i svečana sjednica sa svetom misom na Duhovski utorak upriličeni u tu svrhu.
 
preč. Damjan Koren