U Varaždinu pokopan preč. Gustav Kuzmić, kanonik i župnik u miruPreminula uršulinka s. Anđelka ŠunjićOproštaj od Marije Markač, majke troje duhovnih zvanjaUmro fra Andrija MatićOproštaj od preč. Antuna Posavca, svećenika Varaždinske biskupije

Oproštaj od Marije Markač, majke troje duhovnih zvanja

GORIČAN, 4. 2. 2011.

 Marija Markač, rođ. Dominik, zauzeta vjernica iz Goričana, majka troje duhovnih zvanja, iznenada je preminula u četvrtak 3. veljače u 89. godini života.

Pokopana je u petak 4. veljače na mjesnom groblju u Goričanu gdje je sprovodne obrede predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s vojnim biskupom mons. Jurjem Jezerincem i 50-tak svećenika te uz sudjelovanje obitelji i brojne rodbine, velikog mnoštva vjernika, predstavnika Hrvatske vojske i policije te vjernika iz župa u kojima su njezini sinovi na službi kao svećenici Varaždinske i Zagrebačke nad/biskupije. O životu pokojne Marije govorili su goričanski župnik vlč. Petar Majstorović i voditeljica župnog zbora Danijela Špoljarić, a okupljenima je na sudjelovanju u oproštaju zahvalio njezin sin mons. Leonard Markač. Misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Leonarda predvodio je biskup Mrzljak koji je svima ožalošćenima uputio kršćansku sućut, dok je biskup Jezerinac izrekao propovijed u kojoj se osvrnuo na njezin nesebičan kršćanski život te uputio sućut. Na kraju mise pročitani su i izrazi sućuti zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Oproštaj od drage pokojnice pjevanjem su uzveličali članovi župnog zbora.

Rođena je 10. ožujka 1922. godine u Goričanu kao jedno od sedmero djece roditelja Ivana i Katarine Dominik, rođ. Pongrac. U hrvatskom mjestu uz mađarsku granicu, u kojem je oduvijek bilo mnogo višečlanih obitelji i brojnih duhovnih zvanja, provela je djetinjstvo, odrasla u skromnu i marljivu djevojku te se vjenčala 1942. godine s Gabrijelom Markačem s kojim je u kršćanskom braku imala desetero djece, od kojih je danas šestero živućih. Radovali su se rođenjima dvije Marije, Stjepana i Božidara, te Katarine, Josipa, Leonarda, Ivana, Andrije i Dragutina. Nakon 27 godina braka, 1969. godine, kada su se djeca još školovala, ostala je udovica te se morala dalje sama brinuti o djeci okružena siromaštvom i oskudicom. Unatoč brojnim poteškoćama nije se predavala. Osobitu radost doživjela je kada su se sinovi Leonard i Andrija odlučili za svećeničko zvanje, a kćer Katarina za redovničko. Premda je čitav svoj život posvetila isključivo odgoju nemalog broja djece, imala je vremena za Boga i Crkvu. U molitvi i sakramentalnom životu pronalazila je potrebnu snagu, svakodnevno dolazila na svetu misu, a dodatnu radost našla je u crkvenom pjevanju, pa je tako više od 70 godina pjevala u župnom zboru sv. Leonarda, a neko je vrijeme predvodila crkveno pjevanje u župi. Surađivala je s više župnika kojima je kao župna suradnica bila na raspolaganju. U zboru je aktivno pjevala sve do prije šest godina, a zatim se s kora preselila u crkvene klupe gdje je pjevala zajedno s pukom. Radosno je sudjelovala u crkvenom pjevanju te je nastavila pratiti rad zbora, u kojem pjeva i njezin sin Josip.

Može se reći da je imala dva doma, onaj obiteljski i župnu crkvu, gdje je i preminula u crkvenim klupama nakon što je pristupila sakramentu ispovijedi uoči jutarnje svete mise. Bila je evanđeoski malena i pružila izvanredan primjer kršćanskog života. Pritom je bila otvorena za Božje darove te je živjela skromno i požrtvovno. U kršćanskom braku i obitelji odnjegovala je tri duhovna zvanja, dvojicu svećenika i jednu redovnicu: mons. Leonard župnik je i dekan u Močilama u Koprivnici, a sin Andrija na službi je u Vivodini te službuje i kao vojni i policijski kapelan, dok je kćer Katarina u družbi sestara Srca Isusova.

Jasminka Bakoš-Kocijan