Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

Sveta tri kralja

Pouka Sveta tri kralja

Zapitajmo se što bismo mi vjernici današnjice mogli naučiti od Sveta tri kralja čiji ćemo blagdan proslavili u ponedjeljak. Pogledajmo zajedno njihov put koji su prošli.

Prvi korak pronalazimo u čitanju knjige proroka Izaije koji smo čuli: “Podigni oči, obazri se!” (Iz 60, 4) Podići pogled iz svakidašnjice, znati izaći iz redovitih rasporeda, gledati iznad uobičajenosti života, učiti svaki dan iznova kako slijediti vlastite ideale i osluškivati poticaje duha, sve to možemo ako pronađemo vremena za osobnu molitvu i susret s Gospodinom, makar kratko svakoga dana.

Drugi korak jest hodati. Da bismo susreli Gospodina trebamo krenuti na put, putovati sa razumom i srcem. Trebamo tražiti u Knjizi i knjigama, ali još više u Osobi i osobama.

Treći korak bio bi tražiti zajedno. Mudraci su jedna malena grupa koja gleda u istome smjeru, pogleda upravljenog u nebo, ali i jedni u druge jer putuju zajedno.

Četvrti korak jest ne bojati se pogrešaka. Put mudraca pun je pogrešaka: dolaze u Jeruzalem umijesto u Betlehem, govore o Djetetu kralju Herodu koji ga želi ubiti, izgubili su zvijezdu da bi je onda ponovno ugledali, traže kralja a pronalaze malo dijete, ne na prijestolju neko u majčinom naručju.

“Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se.” (Mt 2, 11) Kraljevi su pronašli Dijete, a nas trebaju potaknuti da tražimo uvijek iznova, u knjigama i umjetnosti, u povijesti i u sadašnjosti, u stvarima i osobama jer ne samo da je Bog postao jedan od nas, ne samo da je s nama već je onaj maleni, najpotrebniji među nama. I to čitave godine.

Anita Treščec