Od:
Do:

Prof. emeritus Ivan Golub proslavio 60. obljetnicu svoga svećeništva

Prof. emeritus Ivan Golub proslavio 60. obljetnicu svoga svećeništvaKALINOVAC, 29. 10. 2017.
Ove godine župa Kalinovac imala je veliku nesvakidašnju proslavu. Profesor emeritus Ivan Golub, kalinovački sin, hrvatski svećenik, teolog, povjesničar kulture, sveučilišni profesor, povjesnik, pjesnik, književni prevoditelj, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti proslavio je 29. listopada u crkvi Sv. Luke evanđeliste u Kalinovcu svoj dijamantni svećenički jubilej – 60 godina svećeništva.

Za proslavu svojeg dijamantnog jubileja prof. emeritus Ivan Golub odabrao je svoj rodni Kalinovac i crkvu u kojoj je 30. lipnja 1957.  godine, u sjeni zvonika, proslavio Mladu misu.

Na profesorovoj dijamantnoj misi suslavio je propovjednik ove euharistije mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Zatim, mr. sc. Damir Bobovec, predstojnik biskupijske knjižnice, domaći župnik preč. Mladen Gorupić, svećenici Đurđevačkog dekanata te gosti svećenici slavitelja. Liturgijsko slavlje pjevanjem je uveličao župni mješoviti zbor, uz glazbenu pratnju voditeljice zbora Marine Balala. Misno slavlje održano je u svečanom ozračju slavljenika, te je tom prigodom na kraju mise pjevački zbor Kulturne udruge „Tomislav Franjić“ otpjevao slavljeniku svoju himnu, skladbu autora Hrvoja Mlakara „Kalnovečka djeca“ u kojoj se spominje i on kao svećenik i pisac.

Riječi dobrodošlice i čestitke jubilarcu uputila su djeca i mladi njegove uže rodbine, predstavnici župe, Općine, udruga, prijatelji i suradnici.
 
Na kraju mise profesor Golub uputio je riječi zahvale svima, napose svojim sumještanima iz Kalinovca. Prisjetio se svoje mlade mise te proslave svojih svećeničkih jubileja među kojima i svoje 50. obljetnice svećeništva koju je također proslavio u Kalinovcu.
 
Na svečanosti dijamantne obljetnice profesora Goluba nazočili su  rodbina, redovnici, redovnice, prijatelji, predstavnici lokalnih vlasti i mnogi njegovi prijatelji iz Hrvatske – oni kojima je kao studentima držao vjeronauk, a koji su s njim ostali povezani do današnjih dana.
 
Nakon euharistijskog slavlja održan je domjenak u krugu profesorove rodbine, svećenika i redovnica, prijatelja i suradnika.



tekst i fotografije: Nenad Erdelec