Od:
Do:

U palači Herzer svečano otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”

U palači Herzer svečano otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”VARAŽDIN, 1. 10. 2017.
“Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” naziv je izložbe koja je u nedjelju 1. listopada otvorena u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu u povodu proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Organizator izložbe je Varaždinska biskupija, a suorganizator Gradski muzej Varaždin.

U sklopu izložbe su u 313 kataloških jedinica prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije. Predstavljena su i biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja. Izložba sadrži i multimedijske sadržaje, a samo svečano otvorenje popraćeno je glazbenom podlogom mo. Anđelka Igreca, nadaleko poznatog varaždinskog dirigenta, skladatelja i orguljaša, ujedno i voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Najbliže rečeno, na izložbi su predstavljeni svi čimbenici koji svojim zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga, nastojeći ostaviti male tragove dobrote.

Zadovoljstvo i sreću što je ova izložba ugledala svjetlo dana nije skrivao varaždinski biskup Josip Mrzljak.

- Crkva je jedna stvarnost koju je teško definirati ljudskim riječima, ona je uvijek misterij, jer je odozgor, a živi ovdje na zemlji. Vodimo je mi ljudi, ali ne svojim ljudskim mudrostima, nego snagom Duha Svetoga kojeg osluškujemo i nastojimo po Njegovim poticajima raditi i graditi Crkvu. Taj dio koji se događa na zemlji je vidljiv u nekim tragovima koji se mogu vidjeti i na ovoj izložbi. Ali postoji i onaj drugi, nevidljivi dio, koji se događa u ljudima, u njihovim srcima i dušama. Vjerujem da bi svaki od naših biskupljana iz bilo koje župe mogao reći što on osjeća kada govorimo o Crkvi i kakav je trag ona ostavila u njegovoj duši i pameti. To je dakako nešto što ne možemo iskusiti, nego možemo samo čuti kao iskustvo drugih ljudi. Zato Crkva sigurno ima svoje tragove duboko u povijesti na ovom području, ne samo kroz ovih 20 godina. Izložbu su ostvarili suradnici naše biskupije, uglavnom laici, koji surađuju s nama u organizaciji života jedne biskupije. Na tome im srdačno zahvaljujem. Oni su dali ideju, a mi smo samo tu i tamo dali pokoji savjet. Ovo su sada njihove oči i njihovo iskustvo. Dakako, da se na poseban način spominjemo i prvog biskupa, Marka Culeja, koji je udario temelje. Vjerujemo da je on upravo u onom dijelu Crkve koji je nevidljiv. Taj dio Crkve je s nama i mi smo neprestano povezani s tom Crkvom u euharistiji. Ova izložba će pomoći i da se Crkva može vidjeti i očima vjernika, ali i očima onih ljudi koji žele upoznati Crkvu izvana. Izložba doista ima dobar naziv - “Trag dobrote” - jer mnogi u utkali dio svoja života i svoje dobrote u život ove Crkve - kazao je na otvorenju izložbe mons. Josip Mrzljak.

Izložbu su razgledali brojni svećenici, redovnici, redovnice te vjernici Varaždinske biskupije, a otvorenju izložbe, čiji je program vodila akademska glumica Ljiljana Bogojević, prisustvovala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Posebno je sve obradovao dolazak pomoćnih zagrebačkih biskupa Ivana Šaška i Mije Gorskog, kao i bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka. U ime domaćina, Gradskog muzeja Varaždin, prisutnima se obratio ravnatelj Miran Bojanić Morandini.

- Dugogodišnja, da ne kažem višestoljetna, strepljenja Varaždinaca, kao i svih žitelja sjeverozapadne Hrvatske, obistinila su se prije 20 godina. I u ovom suvremenom dobu kada ne možemo zastati na trenutak, možda je ova izložba baš pravo vrijeme da zastanemo i da ne doživljavamo našu biskupiju i njezin rad zdravo za gotovo. Sjetimo se samo da je Katolička Crkva u našem kraju, ali i čitavoj domovini, bila predvodnica i lučonoša znanosti, kulture te društvenog, gospodarskog i socijalnog života. Da je tome i dalje tako u ovom informacijski 21. stoljeću, govori upravo ova izložba i gotovo je nevjerojatno koliko se toga u posljednjih dvadesetak godina dogodilo i napravilo - poručio je ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini.

U ime organizacijskog odbora izložbe “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” posjetiteljima se obratila Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice. Podsjetila je kako je grad Varaždin, razvijajući se na svim područjima u svojoj gotovo devetstoljetnoj povijesti, postao biskupskim gradom 5. srpnja 1997. godine.

- Budući da je program biskupske službe prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja bio približiti Evanđelje Isusa Krista ne samo vjernicima svoje biskupije nego i svakom čovjeku dobre volje, zalažući se za život i mir, sa svojim je suradnicima prionuo organizaciji pastoralnog, misijskog i karitativnog djelovanja Biskupije, ostavljajući trag dobrote u svakom čovjeku kojeg je susreo. Drugi varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, nastavlja taj hod Biskupije u službi Evanđelja čineći i zalažući se za dobro. Osnivanjem novih župa, izgradnjom centralnih ustanova i osnivanjem pojedinih ureda, otvaranjem knjižnice te duhovnih centara Biskupija pokazuje namjeru širokog djelovanja za dobro ljudi. Ovom izložbom željeli smo zaokružiti dvadesetogodišnji rad i djelovanje Biskupije, predstaviti sve čimbenike koji svojim radom i zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga. U ovoj velikoj prostoriji prikazan je taj put podijeljen po različitim djelatnostima koje su nastale i razvijale se kroz 20 godina. Izložili smo i jedan mali izbor blaga koja su u posjedu naše Biskupije, od starih knjiga, preko novih izdanja, sve do liturgijskog suđa i liturgijskih ruha. Kroz multimedijalne sadržaje prikazani su karta Biskupije te njezin teritorijalni ustroj, zatim svećenici naše Biskupije, ali i nove župe te izgrađeni objekti od osnutka Varaždinske biskupije. Predstavili smo i lik i djelo prvog varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja s kojim smo krenuli u ovo dvadesetogodišnje putovanje. Ovdje je predstavljen i naš sadašnji pastir mons. Josip Mrzljak s kojim nastavljamo taj put. S njime se dalje okrećemo budućnosti te tražimo poticaje za još bolji i zauzetiji rad u vinogradu Gospodnjem - poručila je na otvorenju izložbe jedna od njezinih organizatorica Irena Gotal.

Obilježavanje 20. obljetnice Varaždinske biskupije prolazi i u znaku 100. godišnjice Marijina ukazanja u Fatimi. Budući da je naša katedrala posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije na Nebo, katedralni orguljaš Višeslav Jaklin osmislio je projekt 20 “Ave Marija” uz 20. obljetnicu biskupije. U čitav projekt uključeno je stotinjak glazbenika, a promocija CD-a bit će 9. prosinca. Djelić onoga što će biti na tom nosaču zvuka, posjetitelji izložbe mogli su uživo čuti u izvedbi Antonije Puček (sopran), Marka Jerbića na violini te Višeslava Jaklina za klavirom.

Dodajmo kako je izložba postavljena za besplatni razgled sve do 22. listopada i to od utorka do petka od 9 do 17 sati, odnosno subotom i nedjeljom od 9 do 13. Nakon Varaždina izložba će iduće godine gostovati u Lepoglavi, Čakovcu i Koprivnici.
 
Goran Damjanić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika