Od:
Do:

Otac Milan Stipić imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije

Otac Milan Stipić imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhijeZAGREB, 18. 3. 2019.
Papa Franjo prihvatio je odreknuće mons. Nikole Kekića na pastoralnom služenju Križevačkoj eparhiji te je za apostolskog upravitelja sede vacante (dok je biskupska stolica upražnjena) imenovao oca Milana Stipića koji trenutno obnaša službu župnika u Jastrebarskom, priopćila je Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

Otac Milan Stipić, protojerej stavrofor, rođen je 28. prosinca 1978. u Bosanskom Novom (Bosna i Hercegovina) od oca Vladislava i majke Vesne. Djetinjstvo je proveo u Lipiku gdje je i kršten. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku, a zbog ratnih zbivanja školovanje je nastavio u Zagrebu i u Čazmi.

Nakon osnovne škole 1993. upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu i započeo svećeničku formaciju u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu. Godine 1997. ulazi u Grkokatoličko sjemenište Križevačke eparhije i studira na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz redovni studij aktivno se bavi crkvenom glazbom istočnog obreda.
Za đakona je rukopoložen 8. studenoga 2002. u konkatedrali svetih Ćirila i Metoda u Zagrebu, a svećeničko rukopoloženje primio je 18. listopada 2003. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započinje službu župnika u grkokatoličkim župama Kašt i Radatovići u Žumberačkom dekanatu. Godine 2007. dobio je naslov protojereja i preuzeo pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji. Od 2012. župnik je u Jastrebarskom. Osim hrvatskoga, govori ruski i ukrajinski jezik.
 
Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije
Fotografija: Informativna katolička agencija