Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak pohodio sudionike 7. taborovanja katoličke djece Varaždinske biskupije

Biskup Josip Mrzljak pohodio sudionike 7. taborovanja katoličke djece Varaždinske biskupijeFERDINANDOVAC, 4. - 7. 7. 2019.
Proteklog je tjedna od četvrtka do nedjelje, 4. do 7. srpnja, u Župi svetog Ferdinanda kralja u Ferdinandovcu održano je tradicionalno, sedmo po redu, taborovanje katoličke djece Varaždinske biskupije.

Pod geslom: Vi ste svjetlost svijeta.“ (Mt 5,14) četverodnevno taborovanje djece od petog do osmog razreda te srednjoškolaca organizirali su Župa svetog Ferdinanda kralja i župnik vlč. Daroslav Benjak, te Bratovština svetog Ferdinanda, na čelu s vjeroučiteljem Robertom Ščukom. U lijepoj prirodi Podravine, u Đurđevačkom dekanatu, na samom istoku Varaždinske biskupije, kroz kateheze i misu, pjesmu i igru te boravak i suživot s prirodom, a pod budnim okom vjeroučitelja i duhovnika, 75-ero djece imalo je prilike upoznati Boga, ali i jedni druge.

Posljednjeg dana taborovanja, u nedjelju 7. srpnja, mlade je sudionike taborovanja pohodio mons. Josip mrzljak, varaždinski biskup, koji je u župnoj crkvi svetog Ferdinanda kralja predvodio sveto misno slavlje. U homiliji, ponajprije mladima koji su ispunili ovu podravsku crkvu na samom istoku Varaždinske biskupije, biskup Mrzljak je podsjetio na nedavni radostan događaj za čitavu Crkvu, svećeničko ređenje petorice dotadašnjih đakona Varaždinske biskupije. Dodao je mons. Mrzljak kako je ovih dana mladomisnicima podijelio dekrete prema kojima ih šalje na njihove službe te usporedio tu današnju crkvenu praksu s događajem iz Lukina evanđelja kada je Isus poslao sedamdesetdvojicu učenika u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Pritom je podsjetio biskup na Isusove riječi apostolima: “Evo, šaljem vas kao janjce među vukove.”

- Tim riječima Krist je želio najaviti učenicima kako im njihovo poslanje neće biti lagano ni jednostavno. Najprije ih je pozvao, a zatim ih je poslao. No, Isusov poziv i poslanje ne odnose se samo na duhovna svećenička zvanja, već na svakoga kršćanina. Svatko od nas po krštenju je pozvan, ali, isto tako, i poslan. Isus nas ne poziva samo zato da bismo se okupili oko njega i kako bismo bili s njime, već da bismo mogli i drugima o tome svjedočiti i naviještati Radosnu vijest. Zato je potrebno biti za to osposobljen. Zato je dobro i ovo vaše taborovanje na kojem ste tijekom nekoliko dana razmišljali o svojoj vjeri, o tome što to zapravo znači biti kršćanin. Vjera je nešto u čemu čovjek mora rasti. Pozvani smo biti u Isusovoj blizini. To znači da bismo trebali promatrati Gospodina u njegovom životu da bismo naučeno mogli primijeniti u našem životu. Vjeronauk u školi i kateheza u Crkvi postoje upravo zato da bismo se, poput apostola, odazvali na Isusov poziv i došli k njemu, ali i kako bismo bili osposobljeni i potom poslani u svijet. Svijet oko nas je često u suprotnosti u odnosu na Crkvu i ono što dolazi od Isusa. Upravo to i Isus navješćuje kada kaže učenicima da ih šalje ‘kao ovce među vukove’. Isus ulazi u naš svijet, ali nije iz ovoga svijeta. Otac ga šalje da bi ovaj svijet učinio boljim. To je i naša zadaća; da učinimo ovaj svijet boljim svijetom. I ne trebamo drugima govoriti kakvi moraju biti, već sami sebi moramo kazati kako kao kršćani moramo živjeti u ovome svijetu. Ali čovjek ne može sam učiniti boljim ovaj svijet. Potrebna mu je Božja pomoć i Njegova snaga koju ima u sebi. Kao što je i sveti papa Ivan Pavao II. rekao, ‘čovjek je put Crkve’ - poručio je u propovijedi biskup Josip Mrzljak.

Na kraju svete mise domaćin, vlč. Daroslav Benjak, uputio je nekoliko riječi zahvale. Zahvalio je najprije dragome Bogu na prekrasna četiri dana taborovanja. Zahvalio je mons. Josipu Mrzljaku što je predvodio misno slavlje, ali i što svake godine podržava i prati taborovanje. Zahvalio je svim sudionicima, animatorima, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli i sudjelovali da se taborovanje održi. Veliku zahvalu uputio je vjeroučitelju Robertu Ščuki koji je organizacijski i logistički podnio najveći teret taborovanja. Varaždinski je biskup za uspomenu od sudionika taborovanja tradicionalno dobio majicu s temom taborovanja, a ove godine iznenadili su ga i sa slikom lokalnog umjetnika iz Ferdinandovca, Željka Bečaja. Vjeroučitelj Robert Ščuka prigodnim se riječima obratio biskupu Mrzljaku.

- Doživljavamo vas kao pastira i vaša prisutnost nam je ohrabrenje da idemo naprijed. Posljednja tri dana pokušali smo s ovom djecom raspravljati o svjetlosti svijeta - Isusu Kristu - i o tome kako je svatko od nas jedna svijeća koja nosi Kristovo svjetlo. Ponekad se naše svjetlo, koje smo upalili na krštenju, ugasi. Zato je važno da svatko od nas; roditelji, prijatelji, rodbina, svećenici, vjeroučitelji i Vi kao biskup; ponovno upalite to svjetlo u nama i održavate ga. Želim da i u danima koji su pred Vama budete svjetlost u našoj biskupiji, da Kristovo svjetlo širite i na nas, te da hrabro kročite kroz život. Od svega srca zahvaljujemo - poručio je Robert Ščuka.

Nakon svete mise biskup Mrzljak je obišao i kamp gdje se održavalo taborovanje, posjetio je djecu u taboru, župljane, volontere, donatore i članove Bratovštine sv. Ferdinanda.
 
Goran Damjanić