Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Održana godišnja skupština kursiljista Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 12.6.2019.
U prostorima župe Sv. Nikole bisk. Varaždin održana je na svetkovinu Duhova 9.lipnja 2019. godišnja skupština kursiljista Varaždinske biskupije. Na početku je ravnatelj i duhovnik Kursilja preč. Stjepan Najman pozdravio i čestitao rođendan Crkve a to je i zajednica kursiljista čiji predstavnici iz Sv. Martina na Muri, Čakovca, Ludbrega, Ivanca i Varaždina su nazočili skupu.

Slijedilo je izvješće tajnika o radu kroz ovu pastoralnu godinu iz kojeg izdvajamo (u zagradi podatak prethodnog razdoblja):
  • Održano je 12 (11) tečaja za krizmanike koji su obuhvatili 385 (362) pripravnika za krizmu iz 8 (10) župa. Tečajevi su održani s domaćim suradnicima – animatorima, njih 25 (32). Najviše puta su svjedočili na tečajevima Leon Matuza i Anika Sačić (po 7 puta). Prvi puta bio je tečaj u župi Sračinec. Vrijedno je napomenuti da su naši suradnici održali tečaj i u sisačkoj biskupiji, župa Kravarsko, na poziv vlč. Blatarića.
  • Za odrasle je održan samo jedan tečaj i to u Ivancu a odgođeni su planirani tečajevi u Ludbregu, Štrigovi i Varaždinu.
  • Ravnatelji na tečajevima su bili preč. Stjepan Najman 7×, vlč. Kristijan Stojko 3×, vlč. Petar Mlakar 2× i vlč. Nikica Posavi 1×.
  • Kao pomoć za izgradnju održane su za suradnike 4 formacije (2 jednodnevne u Varaždinu i 2 trodnevne u Ivanečkom Vrhovcu i Ludbregu)
  • Nastavljena je trajna molitva 0 – 24 sata u pojedinim župama
Na Skupštini je dogovoreno:
  • U idućem periodu neće biti više duplih tečajeva u istom terminu. U tu svrhu poslat će se župnicima pismo u kojem će se upozoriti da planiraju i zatraže tečaj odmah početkom pastoralne godine.
  • Za postojeće mlade suradnike održat će se formacija u dvorani Myra u Ut i Sr, 2. i 3. srpnja od 10 do 18 sati. Formaciju priprema Ivana Krajačić uz sebi odabrane pomoćnike.
  • Predložen je izlet za suradnike. Mladi trebaju predložiti kuda i kada se kreće. Očekuje se dogovor na formaciji.
  • Dogovoreno je da će formacija za odrasle suradnike biti u Ivancu za 3. ponedjeljak tj. 16.9.
  • Formacija za nove mlade suradnike planira se tijekom rujna, nakon početka nastave.
  • Izbor Odbora odgođen je za jesen jer je prije kraja susreta dio nazočnih morao napustiti sjednicu.
Tajnik je izvijestio da se proslava 45 godina od početka djelovanja Kursilja u Hrvatskoj planira za 12.listopada u Zagrebu. To će biti velika nacionalna ultreja za koju se očekuje barem autobus kursiljista iz naše biskupije.

Branko Galinec