Od:
Do:

Župni blagdan Posvete župne crkve u Orehovici

Župni blagdan Posvete župne crkve u OrehoviciOREHOVICA, 21. - 23. 9. 2017.
Od četvrtka 21. do subote 23. rujna bilo je svečano u župi Orehovica. Slavila se, naime, trodnevnica - glavni župni blagdan Posvete župne crkve u Orehovici. Ove godine slavi se 45. obljetnica posvete župne Crkve u tom malom mjestu u Međimurju! U četvrtak je večernju svetu misu predvodio domaći župnik, vlč. Damir Slamek, nakon čega je bilo klanjanje i molitva za sve dobročinitelje i graditelje župne crkve. U petak je večernju svetu misu predvodio vlč. Darko Kelemenić iz župe Sveti Juraj u Trnju, a s njim je došao i njegov župni zbor! U subotu na večernjoj misi bili su prisutni pjevači iz župe Tomašice iz Bjelovarsko-križevačke biskupije sa župnikom vlč. Kristijanom Bogdanom. Vrhunac slavlja bio je u nedjelju na svečanoj svetoj misi u 11 sati koju je predvodio preč. Ivan Miklenić iz Zagreba.

Za one koji se ne sjećaju, ali i za one koji se žele podsjetiti, kako je to bilo prije 45 godina, evo kraći rezime. Bila su dva dana slavlja. Prvoga dana, 22. rujna 1972. godine, preuzvišeni nadbiskup Franjo Kuharić blagoslovio je tri nova zvona koja su i danas u tornju župne crkve u Orehovici. Mnogi danas stariji župljani bili su prisutni na tom lijepom činu, a neki su bili i kumovi zvonu. Već drugoga dana u Orehovici je bio drugi gost iz Zagreba, pomoćni biskup dr. Josip Salač koji je 23. rujna 1972. posvetio oltar i zidove župne crkve.

- Crkva je posvećena i preko nje se možemo i mi posvetiti i to se stvarno događa kada slavimo sakramente jer u njima Bog djeluje. Sakramenti su vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti i njih jedino na redovit način primamo u Crkvi. Zato je Crkva Božji dom, Božja kuća; mjesto gdje Bog prebiva i izljeva svoju milost – poručio je župnik Župe Majke Božje Fatimske vlč. Damir Slamek.