Od:
Do:

Župljani u Sigecu svečano proslavili svog nebeskog zaštitnika sv. Marka Evanđelistu

Župljani u Sigecu svečano proslavili svog nebeskog zaštitnika sv. Marka EvanđelistuSIGETEC, 25. 4. 2022.
U župi sv. Marka Evanđeliste u Sigecu trodnevna priprava uoči glavnog župnog proštenja započela je u petak, 22. travnja. Svakog dana trodnevnice gostovali su jedan svećenik i zbor, a neke su se od sigečkih udruga (Sigečko srce, ribiči, vatrogasci, Komatničanci) i župnih zajednica (župno pastoralno vijeće, župni Caritas, župni mješoviti zbor) angažirale oko pripreme okrjepe koja je sve, na kraju svakog misnog slavlja, okupila na zajedničko druženje u pastoralnoj dvorani.

O važnosti primjera koji vode u nebo, prvoga dana trodnevnice, 22. travnja, propovijedao je vlč. Dario Levanić, župnik Župe Presvetog Trojstva u Reki, a gostujući zbor bio je iz susjedne Župe sv. Katarine u Hlebinama, predvođen gosp. Josipom Ružićem.

O istinskoj radosti i o istinskom miru, drugoga dana trodnevnice, 23. travnja, propovijedao je vlč. Lovro Biškup, župni vikar Župe sv. Vida u Pitomači, a gostujući zbor također je došao iz župe u Pitomači predvođen s. Emanuelom Pečnik.

O Radosnoj vijesti da svačiji život može biti spašen, trećega dana trodnevnice, 24. travnja, na Bijelu ili Nedjelju Božjeg milosrđa, propovijedao je vlč. Matija Filipović, đakon Župe sv. Nikole u Varaždinu i ovogodišnji kandidat za primanje sakramenta Svetog reda, a gostujući zbor bio je iz Župe Presvetog Trojstva u Ždali, predvođen gđom Brankom Gregorin.

Na samo Markovo, u ponedjeljak 25. travnja, misu u 11 sati, u koncelebraciji sa svećenicima iz Virovskog i Đurđevačkog dekanata, predslavio je vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu. Cijelu župnu zajednicu, u kojoj su istaknuto mjesto imala djeca iz Područne škole Sigetec, s njenom voditeljicom gđom Lidijom Bogčev, vlč. Cujzek je pozvao na ispit savjesti prema trima točkama: osobnom odnosu prema molitvi, ispovijedi i nedjeljnoj svetoj misi.

"Ova je župna proslava bila ujedno i prilika da se izrazi zahvalnost i na dosadašnjoj, doduše, kratkoj, ali odličnoj i otvorenoj suradnji s Općinom Peteranec na čelu s načelnikom g. Ivanom Derdićem.", poručuju iz župe Sigetec.

Večernju misu na Markovo u 19 sati predslavio je vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa, koji je okupljenim vjernicima sažeto i sa svih strana prikazao sv. Marka i njegovo Evanđelje simbolizirane prikazom lava te ih pozvao da radije slijede Lava „iz roda Judina“ koji je pobijedio smrt, nego li „ričućeg lava“ koji širi razdor i nesuglasice. Obje mise na Markovo, animirao je župni mješoviti zbor iz Sigeca predvođen gosp. Josipom Ružićem.

Bilo je to vrlo plodonosno i zahvalno vrijeme okupljanja župljana Sigeca i gradnje njihova zajedništva oko Evanđelja ili Radosne vijesti njihova zaštitnika te Isusova euharistijskog stola.

 
Filip Jakupec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika