Od:
Do:

​Župa Svetog Križa u Hamiltonu svečano proslavila spomen bl. kardinala Alojzija Stepinca

​Župa Svetog Križa u Hamiltonu svečano proslavila spomen bl. kardinala Alojzija StepincaHAMILTON, 1.-4. 2. 2024.
Župa sv. Križa u Hamiltonu (Kanada) prigodnom je trodnevnicom i svečanim euharistijskim slavljem proslavila, za Crkvu u Hrvata jedan od najznačajnijih spomendana - onaj blaženog kardinala Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Proslava se održala od 1. do 4. veljače, tjedan ranije nego što se spomen bl. Alojzija slavi u Domovini, a čemu je razlog specifična pastoralna situacija hrvatskih vjernika u Ontariju (Kanada).

Proslava je započela trodnevnom pripravom koju je predvodio vlč. Dragutin Gereci, svećenik zagrebačke nadbiskupije. Sva tri dana kao središnji dio i najuzvišeniju molitvu imala su euharistijsko slavlje, a svakoga dana prethodio mu je drugačiji oblik pobožnosti i duhovno-meditativnog programa. Prvoga dana zajednica se tako okupila na euharistijskom klanjanju pred Presvetim, gdje su se u molitvi i sabranosti iznijele misli i molitve te molbe bl. Alojziju za zagovor pred Gospodinom. Drugoga dana upriličena je pobožnost križnoga puta, na tekstove koje je priredio sâm bl. Alojzije, a u kojem se kroz Otajstvo Kristove muke i smrti promotrio i mučenički hod bl. kardinala, koji je simboliku svoga „kardinalskog grimiza“ osvjedočio u potpunosti. Trećeg je pak dana zajednica bila sabrana u molitvi svete krunice, predajući se tako nebeskom zagovoru i milosti Blažene Djevice Marije, čije je ponizno služenje Gospodinu bilo jedan od najvažnijih životnih uzora bl. Alojziju. U svojim homilijama kroz ova tri dana, vlč. Gereci na mnoge se načine dotaknuo života blaženog kardinala Stepinca, isticao mnoge njegove vrline koje ga već desetljećima čine svojevrsnim simbolom i primjerom jakosti ufanja i pouzdanja u Gospodina, a napose njegova hrabra i nepokolebljiva stajanja na braniku vjere i Svete Majke Crkve. Prije završnoga blagoslova, na svakoj se svetoj misi izmolila molitva za proglašenje svetim blaženoga Alojzija, s iskrenom željom i nadom da će čim skorije njegov primjer i „službeno“ postati svjetionikom kreposna života sveopćoj Crkvi.

Proslava spomendana bl. Alojzija Stepinca u Hamiltonu zaključena je svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju, 4. veljače, kojim je predsjedao vlč. Dragutin Gereci u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Markom. U homiliji vlč. Gereci je, uz neizostavne biografske fakte o blaženom Alojziju, na više načina i kroz nekoliko primjera naglasio koliko je lik blaženog kardinala Stepinca važna i nezaobilazna nit u tkanini hrvatskog nacionalnog bića; koliko je njegovo svjedočanstvo vjere bilo bitno njegovim suvremenicima, ali nije prestalo biti aktualno do dandanas; koliko je njegova ljubav prema hrvatskoj Domovini gradila i hrabrila nebrojene generacije novih naraštaja; koliko je naglašavao nepokolebljivost i odlučnost u slijeđenju Božjega plana i poziva za svakog pojedinca, ali i cjelokupnu zajednicu. Posebno je to naglasio citiravši zbornu molitvu: „Ti si bl. Alojziju Stepincu pomogao da se za pravdu bori do smrti. Daj nam - daj nama danas okupljenima na ovom svetom misnom slavlju, daj našim obiteljima, daj našem hrvatskom narodu da po zagovoru bl. Alojzija Stepinca iz ljubavi prema Tebi, Bogu, Ocu i Dinu i Duhu Svetomu - podnositi sve protivštine i svim bićem težiti za tobom, jedinim pravim životom.“ Vlč. Dragutin homiliju je zaključio snažnom porukom bl. Alojzija: „Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu.“, dodavši „neka nam taj sveti nemir u našem životu izmoli bl. Alojzije, da naše srce bude nemirno ako nije s Gospodinom, Blaženom Djevicom Marijom, s bl. Alojzijem.“
 
Tekst: Mislav Lucić
Foto: von Sajko


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika