Od:
Do:

Župa sv. Franje Asiškog u Velikom Bukovcu proslavila je svog nebeskog zaštitnika

Župa sv. Franje Asiškog u Velikom Bukovcu proslavila je svog nebeskog zaštitnikaVELIKI BUKOVEC, 4. 10. 2023.
Svetkovina zaštitnika župe, svetog Franje Asiškog u Velikom Bukovcu, proslavljena je svečano i radosno. Prethodila joj je trodnevna priprava. No, priprava je zapravo započela još prije dva mjeseca kada je Župa hodočastila u Asiz gdje su se hodočasnici, obilazeći mjesta Franjina života, duhovno obogatili i nadahnuli primjerom malog brata i gdje je nerijetko potekla suza na mjestima o kojima su samo slušali, a sada su bili tu.

Trodnevna priprava započela je u nedjelju prvog listopada svetom misom koju je, uz župnika Josipa Vidovića predvodio preč. Ivan Herceg, župnik u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću. Liturgijsko pjevanje, lijepim, anđeoskim glasovima, predvodili su „Serafini“, zbor mladih iz Pušćina.

Drugog je dana, na spomendan Svetih Anđela Čuvara, svetu misu predslavio preč. Valent Posavec, župnik u Župi Svetog Marka evanđelista – Vinica, a pjevao je mješoviti župni zbor.

Trećeg dana, uoči same svetkovine, u crkvi ispunjenoj vjernicima, svetu misu predvodio je vlč. Davor Šumandl, župniku u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici, a pjevale su „Lucere“ – zbor medicinskih sestara iz koprivničke bolnice. Plemenitost njihova posla očitovala se i u njihovim lijepim, „plemenitim“ glasovima.

Na kraju svete mise bio je Obred preminuća svetog Franje, koji se preselio svome Gospodinu upravo u predvečerje 3. listopada.

Nakon lijepe i poticajne tri večeri, najsvečanije je bilo na sam blagdan. Uz jutarnju misu, koju je predslavio vlč. Josip Vidović, domaći župnik, slavljene su još dvije svete mise.

Onu središnju, poldanju, predslavio je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, koji je istaknuo da u Varaždinskoj biskupiji nema boljeg i ljepšeg mjesta za proslaviti svetog Franju od Velikog Bukovca, budući da je to jedina župa u biskupiji kojoj je sveti Franjo zaštitink. Uz oca biskupa, misu je slavilo i desetak svećenika iz ludbreškog dekanata predvođeni preč. Ivanom Žmegačkom, dekanom, zatim, tu su bili i svećenici okolnih župa kao i domaći sin – preč. Josip Golubić, župnik Župe svetog Petra u Zagrebu.

U propovijedi, kojom se posebno o bratio djeci, otac biskup je, ističući važne trenutke Franjina života, potaknuo djecu i sve okupljene da, primjerom svetog Franje, nasljeduju Isusa „..u kojeg se Franjo tako zaljubio da je sve ostavio”, istaknuo je mons. Radoš.

Nakon Molitve vjernika biskup je blagoslovio novi kalež - dar također domaćeg sina velč. Marka Štefaneca, župnika Župe Uznesenja Svetog Križa u Hamiltonu u Kanadi, kojeg je darovao kao zahvalu za svojih deset godina svećeništva.

U ispunjenoj crkvi, odzvanjala je molitva prisutnih i pjesma domaćeg mješovitog župnog zbora, a na kraju mise, dvjestotinjak djece glasno je i zdušno otpjevalo Franjin „V’jek hvaljen budi“ zbog kojeg se, vjerujemo Franjo u Nebu posebno radovao.

Na kraju mise župnik Vidović zahvalio je biskupu Radošu i svima svećenicima kao i hodočasnicima na dolasku kako bi proslavili nebeskog zaštitnika svetog Franju. Uime vjernika Župe u Velikom Bukovcu, vlč. Vidović je biskupu darovao cvijeće koje je zaštitni znak Župe te košaricu raznih domaćih delicija.

Večernju misu zahvalnicu služio je vlč. Štefanec koji je u propovijedi posebno isticao poniznost, - krepost kojom je odisao život svetog Franje. Na svetoj misi pjevao je domaći zbor mladih IHTHIS.

Bogu hvala na ovim lijepim danima uz nadu da će plodovi svetkovine biti na radost svetog Franje i slavu našega Gospodina, kojeg ćemo jednom s Franjom u nebu slaviti bez prestanka.

Marija Međimorec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika