Od:
Do:

Župa Maruševec domaćin susreta dijecezanskih svećenika Zagrebačke metropolije ređenih 2006.

Župa Maruševec domaćin susreta dijecezanskih svećenika Zagrebačke metropolije ređenih 2006. MARUŠEVEC, 11. 9. 2023.
Prigodom spomena na 17. obljetnicu prezbiterskog ređenja svećenika zaređenih 2006. godine u prvostolnicama Zagrebačke crkvene pokrajine, u  župnoj crkvi Sv. Jurja mučenika u Maruševcu (Varaždinska biskupija) u ponedjeljak, 11. rujna, euharistijsko slavlje je predvodio vlč. Alen Lulić, župnik u župi Uzašašća Gospodnjega u zagrebačkom naselju Sloboština (Zagrebačka nadbiskupija).

U svojoj pozdravnoj riječi organizator ove obljetnice i domaći župnik Krunoslav Milovec podsjetio je kako je prije 17 godina u zagrebačkoj katedrali tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaredio devetoricu mladomisnika, a u narednim tjednima u Varaždinu i Požegi zaređena su još četvorica svećenika. U molitvu je vlč. Milovec preporučio i dvojicu svećenika iz generacije koji su posustali na putu svećeničkog života. Nadalje, slavljenike – koncelebrante pozvao je da se u slavlju spomenu svih onih s kojima su povezani i koji su ih pratili na svećeničkom putu, kako žive tako i pokojne, a posebno članove obitelji u kojima su rasli, župe iz kojih su krenuli u sjemenište i bogosloviju, redovničke zajednice, kao i župnike, župne vikare, redovnice koji su ih pratili kroz život.

Prigodnu propovijed održao je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji. U svojoj homiliji, vezujući se uz svetopisamski tekst iz Matejeva evanđelja (Mt 4, 18-20), zapitao je okupljene kako je moguće da su Isusovi prvi učenici „odmah sve ostavili i pošli za njim?“ te je odmah dao i odgovor zašto su (smo) se odazvali: „U Isusovim su očima vidjeli jedno drugo more, drugačije od Galilejskog mora koje im je do tada bilo izvor života. Naslutili su u Kristovom pogledu jedan ocean Božje ljubavi i beskraj vječnoga života, a to isto na sebi svojstven način osjetili smo i mi te spoznali duboko u našim srcima da ništa nije tako lijepo kao što je lijep Krist koji nam se kao Bog i vječni Svećenik dariva i objavljuje, osobito u svetoj liturgiji.“

Nadalje, citirajući dijelove apostolskog pisma pape Franje „Patris corde“ te prigodni govor pape Benedikta XVI. 2009. godine tijekom proglašavanja Svećeničke godine o 150. obljetnici rođenja za Nebo arškog župnika sv. Ivana Marie Vianneya, zahvalio je okupljenoj generaciji ređenika što „uvijek iznova nastoje usklađivati svoje korake sa smjerom koji nam On pokazuje. Po tom poistovjećivanju s Kristom, po tom nastojanju da naša osoba i naše poslanje budu jedno, naš svećenički život i služenje dobivaju plodnost koju, siguran sam, prepoznaju povjereni nam vjernici!“, istaknuo je propovjednik.

Završavajući svoje razmišljanje preč. Pavlaković se poslužio i prigodnom meditacijom svetog pape Ivana Pavla II. uzetom iz papinog Pisma svećenicima u prigodi Velikog četvrtka 1979. godine te zaključio: „Dragi prijatelji! Potrebni smo mnogima. Kada svećenik čvrsto i sigurno korača za Kristom, koraci mnogih drugih također se na Kristovom putu učvršćuju. Hvala vam što slijedite Krista unatoč zahtjevnosti Njegovog puta!“, poručio je rektor šalatskog sjemeništa.

Nakon misnog blagoslova i zajedničkog fotografiranja u spomen na proslavu obljetnice svećeništva, slavljenici su se uputili na zajednički ručak.

Svećenici slavljenici zaređeni 2006. godine su: Alen Lulić, Marko Kovač, Matija Pavlaković i Luka Slijepčević iz Zagrebačke nadbiskupije; Saša Jozić iz Sisačke biskupije; Krunoslav Milovec, Damir Slamek i Ivica Puškadija ml. iz Varaždinske biskupije te Želimir Žuljević iz Požeške biskupije.
Ovogodišnjoj obljetnici ređenika generacije 2006. pridružio se i župnik župe Uskrsnuća Isusova u Kućan Marofu vlč. Zoran Gložinić.

Zbog ranije preuzetih obveza i osobne spriječenosti, Slavlju nisu prisustvovali preč. mr. Marko Kovač (Zagrebačka nadbiskupija) te mons. dr. Želimir Žuljević (Požeška biskupija).
 
Matija Pavlaković


Slika
Slika
Slika
Slika