Od:
Do:

Župa Đurđevac pomaže materijalno i duhovno izbjeglicama iz Ukrajine

Župa Đurđevac pomaže materijalno i duhovno izbjeglicama iz UkrajineĐURĐEVAC, 20. 3. 2022.
U Đurđevcu je od 9. ožujka 2022. smješteno 74 izbjeglica iz Ukrajine u hotelu „Picok“. Članovi župnog Caritasa odmah su ponudili pomoć i u dogovoru s gradskim društvom Crvenog križa počeli su prikupljati humanitarnu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama u njihovim prostorima.

Prikupljaju se isključivo sljedeći artikli: HRANA: brašno, ulje, riža, šećer, kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećici, riblja konzerva, mesna konzerva i marmelada, hrana za bebe kašica i žitne kašice/pahuljice za djecu; HIGIJENA: sapun za ruke, gel za tuširanje, šampon za kosu, pasta za zube, četkica za zube, jednokratni brijač, higijenski ulošci, pelene za djecu, krema za djecu, šampon za djecu, dječja pasta za zube, dječja četkica za zube i higijenske vlažne maramice za djecu. Potrepštine se mogu dostaviti u skladište Crvenog križa Đurđevac na adresi Trg Sv. Jurja 12 (zgrada iza Doma zdravlja) radnim danom od 9 do 17 sati, u subotu i nedjelju od 9 do 12 sati.

Osim materijalne pomoći željeli smo pomoći i duhovno. Otac Vladimir Simunović, kancelar križevačke eparhije (biskupije), i Tomislav Leskovar, župnik u Đurđevcu, dogovorili su duhovnu brigu i skrb za ukrajinske izbjeglice. Tako je u nedjelju, 13. ožujka 2022., o. Vladimir zajedno s jerođakonom Antonijom Pajićem pohodio izbjeglice koji su smješteni u hotelu ”Picok” u Đurđevcu i služio za njih Moleben Presvetoj Bogorodici. Molilo se za mir i zaštitu Bogorodice nad njihovom domovinom i očevima, braći i sinovima koji su morali ostati braniti Ukrajinu, kao i za sve koji su stradali u ratnim operacijama ili su poginuli kao civili.

Ove nedjelje, 20. ožujka 2022., o. Vladimir je služio liturgiju sv. Bazilija Velikog u župnoj crkvi svetog Jurja za izbjeglice iz Ukrajine. Liturgijsko pjevanje su predvodili pjevači iz Križevaca. U homiliji je o. Vladimir potaknuo okupljene na ustrajnost u vjeri, ljubavi i nadi koji predstavljaju temeljne kreposti kršćanina, a snagu neka crpe iz Kristove ljubavi na križu koja je na koncu urodila uskrsnućem. Nakon liturgije okupljenima su se podijelili darovi i pomoć Caritasa Križevačke eparhije.

 
Župa Đurđevac