Od:
Do:

ZNANSTVENA TRIBINA O GLAGOLJICI „BOGU NA SVOME JEZIKU“

ZNANSTVENA TRIBINA O GLAGOLJICI „BOGU NA SVOME JEZIKU“SVETI JURAJ NA BREGU, 22.2.2022.
Na Nacionalni dan glagoljice kojim se obilježava obljetnica prve hrvatske tiskane knjige na glagoljici, Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine, u utorak, 22. veljače u pastoralnom je centru u Pleškovcu, župi Sveti Juraj na Bregu održana znanstvena tribina namijenjena glagoljici i hrvatskom glagoljaštvu.  

Gost tribine i predavač bio je vlč. dr. sc. Kristijan Kuhar, župnik župe sv. Marije Magdalene u Štrigovi i znanstveni suradnik na Staroslavenskom institutu u Zagrebu, koji je rođen u Osijeku, diplomirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao medievistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na početku predavača i sve nazočne pozdravio je domaći župnik, vlč. Ivica Puškadija, a potom je vlč. Kuhar govorio o povijesti glagoljice: o braći Konstantinu Ćirilu i Metodu, koji su iz Soluna donijeli glagoljicu u Moravsku tamošnjim Slavenima i o važnosti glagoljice u kulturnoj i duhovnoj baštini Hrvata koja je utkana u hrvatsku katoličku duhovnost. Vrijedno je istaknuti da među glagoljskim pisarima nije postojala stroga granica između istočnih i zapadnih kršćana jer se utjecaj crkvenoga raskola iz 1054. godine nije osjetio. Na tribini se govorilo o obloj i uglatoj glagoljici i da su Hrvati prihvatili uglatu, a potom su predstavljeni i rukopisi najpoznatijih pisara među kojima treba istaknuti Novaka Disislavića, Butka, Bartola Krbavca, Broza Kolunića i Vida Omišljanina i pretisci glagoljskih knjiga: Prvotisak Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483., Brevijara iz 1491., Drugog beramskog brevijara i Akademijina brevijara iz 15. stoljeća te Staroslavenski misal s početka 20. stoljeća. Bilo je riječi i o svetom Jeronimu koji također ima vrijednu ulogu u glagoljaštvu, a dugo se smatralo da je bio utemeljitelj glagoljice. Na kraju su svi zainteresirani mogli vidjeti glagoljske pretiske i postaviti koje pitanje, a tribina je bila vrlo korisna i moglo se mnogo toga naučiti i obnoviti znanje o glagoljici koja nas je stoljećima ujedinjavala u vjeri i imala je vrlo veliku važnost u našoj povijesti i filologiji.

Iz župe Sveti Juraj na Bregu poručuju kako će se tribine ubuduće održavati ponedjeljkom, a 7. ožujka u 19 sati gost tribine biti će župljanin Nenad Šajnović, koji će govoriti o svojem putovanju i pješačenju na hodočasničkoj ruti, Putu sv. Jakova ili Camino de Santiago.

mr. Danijel Kralj, župni kroničar


Slika
Slika
Slika