Od:
Do:

​Zaziv Duha Svetoga u varaždinskoj katedrali

​Zaziv Duha Svetoga u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 8. 10. 2023.
Misu sa zazivom Duha Svetoga na početku akademske godine u nedjelju, 8. listopada, u varaždinskoj katedrali predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš.
Koncelebrirali su umirovljeni biskup Josip Mrzljak, studentski kapelan vlč. Hrvoje Damiš i Povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš usporedio je misu s otvorenim jezerom koje ima dvije rijeke, od kojih jedna utječe, a druga nastavlja teći dalje. „Jedna rijeka je zahvala za sve ono što nam je Gospodin dobro učinio. Želimo danas zahvaliti za plodove zemlje i na uspješnim Varaždinskim baroknim večerima. Druga rijeka je ona koja teče iz ovoga slavlja. To je rijeka koja bi trebala oploditi naš život, dati mu snagu i dati mu plod. Danas sa studentima i profesorima želimo zamoliti Gospodina za Duha, da možemo hoditi i činiti ono dobro koje je već kao sjeme stavio u našu dušu“, kazao je.

Mons. Radoš je na početku homilije, govoreći o prispodobi o vinogradu, odnosno vinogradarima, zahvalio na svakom dobru – grožđu, tj. na dobrom vinu koje je kroz protekle tjedne i barokne večeri oplemenilo ovaj grad jer su mnoge pjesme i lijepa glazba mogli potaknuti ljude na promjenu jer su doživjeli nešto lijepo. Nastavio je dalje tumačiti prispodobu u nekoliko slojeva te istaknuo kako ona govori o Kraljevstvu Nebeskom. „Vinograd je simboličan govor, metafora kojom Isus izražava odnos ljubavi Boga i Njegova naroda“, naglasio je. „Prispodoba je zadnji Isusov pokušaj da ljudi, farizeji, prepoznaju trenutak svoga spasenja. No, oni ga izbaciše, odnosno 'kamenovaše' i ubiše ga pribijajući ga na križ. Isus je u ovoj prispodobi zapravo vrlo lijepo ispričao povijest spasenja i onoga što će mu se dogoditi“, rekao je propovjednik. 

Nadalje je spomenuo kako je Isus kamen zaglavni, zahvaljujući kojem se kuća života onima kojima upućuje prispodobu neće urušiti ako ga prihvate i prepoznaju, nego će u njoj moći živjeti u budućnosti. „Bog je ta kuća u kojoj mogu stanovati. No, i mi danas možemo kamen zaglavni, Sina, izbaciti iz svoga života. Svatko može u svom životu vidjeti kad i kako odbacuje Gospodina, kako ga ne prihvaća, u kojim građevinskim radovima u našem životu Isus nije ucijepljen, gdje nemamo stožer, gdje se urušava naš život. Možemo i sebe staviti u sliku onih vinogradara koji nisu donijeli potreban plod“, kazao je mons. Radoš te poručio studentima da im Gospodin u novoj akademskoj godini daje novu priliku, ali ne samo njima nego i njihovim profesorima i roditeljima. 

Homiliju je zaključio podsjetivši na sveticu koje smo se nedavno spomenuli, sv. Tereziju od Djeteta Isusa i Svetoga Lica. „Ovu sveticu Crkva je prepoznala kao naučiteljicu. Iako se pred Bogom osjećala kao nula, ona je, jer joj je Bog bio temelj, zapravo bila 10. Dragi studenti, ako stavimo Isusa na prvo mjesto, tad je naš život bogat i ima vrijednost. Tada vam desetke neće biti samo u srcu, nego ćete i u indeksu imate najbolje moguće ocjene. Neka vam Gospodin da milost da ga znate staviti na prvo mjesto gdje ste uvijek pobjednici, gdje se osmijeh vraća na lice vama, vašim profesorima i roditeljima“, poručio je. 

Na kraju misnog slavlja zahvale i pozdrave uputio je studenski kapelan vlč. Damiš te pozvao studente, osobito one koji su prva godina studija, da se odazovu redovitim susretima četvrtkom u 20 sati u Dvorani za mlade, na adresi Augusta Cesarca 4. 

Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor mladih Varaždinske biskupije.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika