Od:
Do:

Završio još jedan duhovno - ljetni susret osoba s invaliditetom i projekt "Bartimej" u Ludbregu

Završio još jedan duhovno - ljetni susret osoba s invaliditetom i projekt "Bartimej" u LudbreguLUDBREG, 15. 7. 2021.
Treći Duhovno-ljetni susret osoba s invaliditetom održan je u Pastoralnom centru u Ludbregu od 13. do 15. srpnja u organizaciji povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Ovaj susret je ujedno bio i dio projekta „Bartimej” koji je počeo 12. srpnja, a završava 16. srpnja.

"Željeli smo iskoristiti ovo vrijeme i provesti projekt "Bartimej" koji se svake godine provodi, ali nismo htjeli ove godine toliko posjećivati udruge već pozvati osobe s invaliditetom da s nama žive", rekao nam je povjerenik za osobe s invaliditetom Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi. Otkrio nam je i ovogodišnje novitete.

"Ovog puta nemamo samo gimnazijalce, nego imamo i učenike iz tehničke škole, iz "Vinka Beka", iz Srednje škole Čakovec, imamo i studente i zapravo smo se malo proširili izvan granica biskupije pa ovaj projekt konačno počinje dobivati i jednu novu dimenziju - da se lagano širi i nadamo se da će se još i više širiti po cijeloj Hrvatskoj", poručio je vlč. Šardi.

Defektologinja Ivana Peček, također voditeljica projekta i suradnica Povjerenstva, podsjetila je kako je cilj ovog projekta senzibilizirati mlade bez invaliditeta za rad i pristup osobama s invaliditetom.

"U tih nekoliko dana koliko projekt traje, osobe bez invaliditeta žive, pomažu i podrška su osobama s invaliditetom. Uz različita predavanja koja imaju vjersku tematiku, ove godine smo također uveli i neke teme iz logoterapije, a tu su i kreativne radionice gdje osobe zajedno kao tim svaka zasebno ulazi u svoju duhovnu dimenziju i izvlače ono najbolje što mogu pokazati i dati jedni drugima.", rekla nam je defektologinja Peček.

Kroz tri dana 20 sudionika, 10 osoba s invaliditetom i 10 volontera, prolazilo je različite radionice u kojima su međusobno učvršćivali vjeru, razmjenjivali mišljenja te slavili Gospodina kroz molitvu, pjesmu i druženje. Osim toga, u sklopu projekta "Bartimej" 10 novih volontera postaje i dio međunarodne udruge „SocioMovens. Giving Europe a Soul” koja djeluje kao sastavnica Socijalnog instituta „Kommende” nadbiskupije Paderborn. Vlč. Šardi navodi i dobrobiti ovog projekta.

"Mogu reći da je upravo super povezivati ljude iz različitih krajeva, graditi prvo malu obitelj volontera, a onda pozivati i osobe s invaliditetom. I vjerujem da će upravo svi oni to moći nositi i na mjesta, u župe, u gradove gdje žive i nekako širiti ovaj duh vjere i u svoje rodne krajeve"


Dojmovi volontera, kao i uvijek - pozitivni.

"Dojmovi su odlični, naučila sam puno toga novoga. Najviše me se dojmio znakovni jezik. mislim da ću druge potaknuti na ovaj projekt jer sam ostvarila neka iskustva i upoznala ljude s čijim se dijagnozama nikad prije uživo nisam susrela. Ovo je bilo prvi put i bilo je emotivno, jer ne živimo mi takav život, pa za njega ni ne znamo. Tako da...odlično iskustvo", rekla nam je volonterka gimnazijalka Dijana Posavec Kovač.

Buduća studentica Nela Pečarko, pak, govori nam kako joj je na ovom susretu prekrasno.

"Upoznala sam prekrasne ljude koji imaju neke poteškoće, ali imaju takve talente da je to nešto prekrasno. Tu vlada toliko ljubavi, toliko prijateljstva, zajedništvo, da je to teško negdje drugdje doživjeti", ističe nam volonterka Pečarko.





Uz vlč. Šardija i defektologinju Peček, u realizaciju ovog projekta uključili su se i ostali članovi Povjerenstva za osobe s invaliditetom i njihove obitelji Varaždinske biskupije koji svojim znanjima i iskustvom pomažu da ovaj projekt doista ide onim pravim smjerom.

 
Iva Kuzmić




 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika