Od:
Do:

Zaređena petorica svećenika Varaždinske biskupije

Zaređena petorica svećenika Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 10. 6. 2012.

Varaždinska biskupija od nedjelje 10. lipnja bogatija je za petoricu novih svećenika.

Za prezbitere mjesne Crkve zaređeni su Mihael Čavlek iz župe Kneginec, Petar Mlakar iz župe sv. Nikole biskupa Varaždin, Ivan Munđar iz župe Podturen, Siniša Preiner iz župe Ivanovec i Marko Štefanec iz župe Veliki Bukovec.

U potpuno ispunjenoj katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu zaredio ih je mjesni biskup Josip Mrzljak. S biskupom je suslavilo više od 50 svećenika, među kojima su bili i predstavnici zagrebačkog Bogoslovnog sjemeništa na čelu s rektorom mr. Anđelkom Košćakom, a sudjelovali su još petorica đakona - kolega ređenika, te velik broj bogoslova Varaždinske biskupije, uz nazočnost mnoštva vjernika, osobito iz pet spomenutih župa, te članovi obitelji, rodbina, prijatelji i znanci ređenika. Liturgijsko pjevanje uzveličao je zbor varaždinske župe sv. Nikole uz orguljašku pratnju Višeslava Jaklina.

U pozdravu svima nazočnima, biskup Mrzljak rekao je da ih je okupio radostan događaj koji obogaćuje mjesnu varaždinsku Crkvu. Ređenici će primiti red prezbiterata te time ući u jednu posebnu službu unutar Crkve, za koju su se pripremali, molili i donijeli odluku, kazao je biskup pozvavši okupljene da ih u tome podrže.

U homiliji je biskup naglasio kako se uloga, važnost i smisao svećeništva može shvatiti samo kroz veliku krepost poniznosti, koja nam omogućava promišljati i o uskoj povezanosti svećeništva i euharistije u kojoj se očituje dar velike Božje ljubavi prema čovjeku. Dar svećeništva Bog daje običnim ljudima, kao što je i Isus za svoje apostole izabrao obične ljude, napomenuo je biskup dodavši da je taj izbor uvijek jedan misterij. Na Božji poziv slijedi odaziv pozvanog, koji je svjestan da taj put nije lagan ni jednostavan i često je pun nesporazuma, kao što je i sam Isus doživljavao nerazumijevanje okoline. Pozvani ste biti u Isusovoj blizini kao Njegova braća, i to svakodnevno i neprestano. Nikad nećete biti sami jer će Isus biti s vama. Pozvani ste ga svjedočiti, ne riječima, nego prvenstveno svojim životom, kao što su to činili i njegovi učenici i svi kasniji mučenici, među kojima su i naši biskupijski zaštitnici, sv. Marko Križevčanin i bl. Alojzije Stepinac. Isusovi svjedoci i nasljedovatelji nikad ne mogu odijeliti svoju službu od života, rekao je biskup poručivši kako svećenik nije u svojoj službi samo u crkvi, nego je on uvijek u službi svećenika. Molimo stoga da ređenike na putu koji su izabrali prati Duh Božji, Duh prijatelja Isusa Krista, pozvao je biskup okupljene te je zaželio da Bog bude trajno s ređenicima, kao i oni s Njime.

Obred ređenja tumačio je biskupijski kancelar mons. Antun Perčić, a nove prezbitere u svećeničko ruho odjenuli su njihovi župnici: vlč. Jadranko Benjak, vlč. Stjepan Najman, vlč. Josip Pivar, vlč. Danijel Bistrović i vlč. Stjepan Berljak.

Na kraju mise biskup je čestitao ređenicima, njihovim obiteljima te župnim zajednicama u kojima će proslaviti mlade mise, te je zaželio da to budu dani molitve i promidžbe duhovnih zvanja. Nemojte se bojati, nego hrabro idite putem kojim ste danas pošli, poručio je biskup te na kraju zahvalio svima koji su pridonijeli svečanosti ređenja.

Biskupovom završnom blagoslovu zatim je prethodio mladomisnički blagoslov. Izlazak procesije iz katedrale okupljeni su na kraju popratili dugotrajnim pljeskom kao čestitkom mladomisnicima.

Ređenici će mlade mise proslaviti u svojim rodnim župama, i to 17. lipnja (vlč. Marko Štefanec - Veliki Bukovec), 24. lipnja (vlč. Mihael Čavlek - Kneginec i vlč. Siniša Preiner - Ivanovec), te 8. srpnja (vlč. Ivan Munđar - Podturen i vlč. Petar Mlakar - sv. Nikola Varaždin).

Jasminka Bakoš-Kocijan