Od:
Do:

Zaređena petorica novih đakona za Varaždinsku biskupiju

Zaređena petorica novih đakona za Varaždinsku biskupijuVARAŽDIN, 2.10.2021.
Na spomen svetih Anđela čuvara varaždinski biskup Bože Radoš predsjedao je euharistijskim slavljem u varaždinskoj katedrali tijekom kojega je zaredio za đakone petoricu kandidata. Red đakonata primili su Andrija Botković iz Župe sv. Marije Magdalene, Ivanec, Dominik Cestar iz Župe sv. Petra i Pavla apostola, Petrijanec; Matija Filipović iz Župe sv. Jurja mučenika, Đurđevac te Marko Pintarić i Krunoslav Sajko iz Župe sv. Vida mučenika, Varaždin. Večer uoči đakonskog ređenja, u petak, 1. listopada, tijekom svete mise u 18 sati, kandidati za ređenje su položili ispovijest vjere i prisegu vjernosti pred biskupom Radošem koji je predslavio svetu misu.

U svečanom euharistijskom slavlju s obredom ređenja koncelebrirali su umirovljeni biskup Josip Mrzljak, generalni vikar Antun Perčić, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Željko Faltak, rektor Isusovačkog kolegija Jordanovac o. Blaženko Nikolić te četrdesetak svećenika među kojima i župnici Župa iz kojih dolaze novozaređeni đakoni varaždinske biskupije.

U svojoj se homiliji biskup Radoš posebno obraćao kandidatima za red đakonata podsjećajući na njihov put s Bogom do ovog trenutka, posebno posljednjih pet godina u bogoslovnom sjemeništu u kojem je dozrijevalo sjeme poziva koje je Gospodin stavio u njihovu dušu. Na tom putu pomagali su ih i pratili mnogi, od njihovih obitelji, župa, svećenika, odgojitelja i profesora.

Polazeći od pitanja kakvu poruku uputiti ređenicima u ovako velikom i svečanom trenutku biskup Radoš se osvrnuo na protekle dane u liturgijskoj godini u kojima smo slavili nekoliko svetačkih likova koji su pratili đakone u njihovoj duhovnoj pripravi za ređenje. To su sv. Vinko Paulski, sv. Jeronim, sveti arkanđeli i anđeli te sveta Terezija od Djeteta Isusa.

Sveti Vinko Paulski otkriva nam kako su siromasi i oni u potrebi u srcu Crkve i u srcu Božjemu i ako u njima prepoznajemo Boga tada ćemo se moći s Njime susresti rekao je biskup i dodao: „Nema ljepšega sveca za vas đakone da Vas prati kroz ovu godinu jer vaša je služba - služba ljubavi, služba dijakonije, onima koji su najdalje od ljudi, a najbliže Bogu. Vaša je služba služenja onima koji su zanemareni, udovice, siročad, djeca, karitativna služba Crkve. Dok to živi u Crkvi Crkva je svježa i stalno se obnavlja. Želim Vam da vas prati zagovor svetoga Vinka da možete ići kroz život i imati dobro oko srca prepoznavati one u kojima Bog tako jasno govori.“

Sveti Jeronim koji je Boga spoznao ne u Rimu nego u Betlehemu, tamo gdje je „Riječ tijelom postala“, za današnje ređenike ne bi imao druge riječi nego Riječ koja je tijelom postala kazao je biskup te bi đakonima kao propovjednicima riječi Božje sveti Jeronim sigurno rekao: „Zaljubite se u Božju riječ, jedina ljubav koja može ispuniti naš život je Ljubav.“ Sveti Jeronim je bio prevoditelj riječi Božje, a to je uloga svakog svećenika i đakona da druguje, upoznaje, proučava, natapa se riječju Božjom u molitvi časoslova, u čitanju Biblije kako bi riječ Božja bila i njegovo disanje, rekao je biskup parafrazirajući Jeronimove riječi kako nema poznavanja Boga bez poznavanja Pisma.

U nastavku je podsjetio biskup kako se spomendan sv. Jeronima u kalendaru smjestio između blagdana svetih arkanđela, Mihaela, Gabrijela i Rafaela, te današnjeg spomendana svetih Anđela Čuvara. Anđeli su Božji glasnici koji nose poruku neba čovjeku, koji nose Radosnu vijest čovjeku, baš poput arkanđela Gabrijela koji naviješta Mariji začeće i rođenje Isusovo. U obredu ređenja đakoni iz biskupovih ruku primaju evanđelistar “riječ Božju, Evanđelje koje treba zapisati u svojoj duši i dalje ga nositi. Vi ste propovjednici“, rekao je biskup ređenicima i nastavio „vi ste anđeli koji govorite o stvarnosti neba, nosite Radosnu vijest svakome čovjeku. Nosite je radosno, životno, uvjerljivo da oni koji slušaju znaju, osjete da vi nosite tu poruku u sebi, da je to poruka i vašega života, da je to poruka radosti svakoga onoga koji boravi u Crkvi.“

Podsjećajući kandidate za red đakonata na jučerašnji spomendan svete Male Terezije, crkvene naučiteljice biskup Radoš je potaknuo okupljene da prepoznaju i budu zahvalni za ljubav kojom su bili okruženi u svom dosadašnjem životu: za ljubav roditelja, župne zajednice, prijatelja, odgojitelja i profesora te da uvijek budu svjesni izvora svake ljudske ljubavi, Boga koji je ljubav. „Terezija od Djeteta Isusa i Božjeg Lica htjela je biti Božje lice na zemlji. Đakon je Božje lice na zemlji. Neka Vas prati ova vaša vršnjakinja, nadahnjuje i daje onu radost života, života koji dolazi od Boga“ poručio je biskup ređenicima.

Završno je biskup spomenuo i kako Blažena Djevica Marija čiji mjesec smo započeli ima poruku za ređenike, a to je poruka kako Riječ, Isus, Spasitelj daje smisao i radost života. „Prihvatite tu Riječ, zapišite je u srce, neka to bude pergamena na koju će Bog zapisati da se na vašoj koži uvijek čita da je to Riječ, da je to Isus, Spasitelj kojeg nosite u svojoj duši i donosite onima koji imaju otvoreno uho i onima koji trebaju ruku Božje dobrote koja ide po vašim rukama, po rukama đakona, po rukama Crkve preko dijakonije, konkretnoga služenja ljubavi u zajednici vjernika“, zaključio je biskup Radoš.

Nakon homilije uslijedio je obred đakonskog ređenja. Kandidati su izrazili svoju spremnost i obećali poslušnost nakon čega su uslijedile litanije Svih svetih uz prostraciju ređenika. Biskup Radoš je potom položio ruke na glave ređenika, molio posvetnu molitvu te ređenike, uz pomoć njihovih župnika obukao u dalmatiku, odjeću đakona. Novozaređeni đakoni iz ruku biskupa potom su primili evanđelistar, jer naviještanje Božje riječi postaje jedna od njihovih najvažnijih dužnosti. Obred ređenja zaključen je poljupcem mira.

Đakoni su tada po prvi puta u svojem novom staležu sudjelovali u euharistijskoj službi, pripremajući prinosne darove, asistirajući predvoditelju slavlja te dijeleći svetu Pričest.

Na kraju misnog slavlja biskup Radoš čestitao je novozaređenim đakonima Andriji, Dominiku, Matiji Marku i Krunoslavu sa željom da ih uvijek prati vjera i molitva zajednice koja se okupila na njihovom ređenju. Posebnu zahvalnost i poticaj da i dalje prate ređenike svojom molitvom, blizinom i podrškom biskup je uputio njihovim obiteljima i župnim zajednicama iz kojih su potekli. Zahvalio je biskup i Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu i rektoru Željku Faltaku, te Isusovačkom kolegiju na Jordanovcu i rektoru o. Blaženku Nikoliću te svim duhovnicima, odgojiteljima i profesorima koji su pratili ređenike na njihovom putu formacije. Nakon zahvale bogoslovima koji su u velikom broju sudjelovali u slavlju i pratili svoje prijatelje u ovom svečanom danu biskup Radoš je rekao kako u zaređenim đakonima Crkva varaždinska, koja ulazi u svoju 25. obljetnicu postojanja, prepoznaje dar Božji kojim je Gospodin želi osvježiti i podržati te na kraju zahvalio i umirovljenom biskupu Josipu koji je ove đakone primio među kandidate za sveti red.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika