Od:
Do:

​Započelo sedmodnevno Jerihonsko bdjenje u Koprivnici

​Započelo sedmodnevno Jerihonsko bdjenje u KoprivniciKOPRIVNICA, 12. – 19. 9. 2023.
U organizaciji inicijative „40 dana za život“ u Koprivnici, u suradnji s Policijskom kapelanijom "Sv. Marko Križevčanin" i dušobrižništvom OB "Dr. Tomislav Bardek", u Koprivnici se i ove godine održava sedmodnevno Jerihonsko bdijenje; klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom kroz sedam dana i sedam noći. Bdjenje je započelo u utorak, 12. rujna, misom u 19 sati u crkvi sv. Florijana.
Vlč. Davor Šumandl, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici, dušobrižnik u koprivničkoj bolnici te suradnik i duhovnik inicijative „40 dana za život“ u Koprivnici, kaže da se bdjenje sastoji od osobnog klanjanja u tišini te da osim klanjanja u tišini dolaze i pojedine zajednice iz okolice koje sat ili dva imaju otvoreni susret, svoje klanjanje za svoju zajednicu, sa svojim nakanama.

„Ovo je treće bdjenje u Koprivnici. Dobili smo poticaj proširiti molitveni krug bdjenja pred bolnicom pa smo pokrenuli Jerihonsko bdjenje kroz sedam dana i noći. Želja nam je bila potaknuti sve vjernike na molitvu kako bi se u njoj osobno susreli s Gospodinom“, rekao je vlč. Šumandl.

Naveo je i nakane na koje se moli tijekom ovog sedmodnevnog bdjenja: „zahvala za primljene milosti koje smo primili kroz prošla bdjenja, a mnogih nismo ni svjesni. Molimo za obraćanje i  milost pokore, pokajanja za sve naše vjernike – župljane u Koprivnici, za prestanak pobačaja, za zaštitu života od začeća do prirodne smrti, za naše zakonodavstvo i klimu u našem društvu – da prihvaća svaki život, za sve djelatnike u zdravstvu, za prestanak rata u Ukrajini i drugdje u svijetu.“

„Na ovaj način pružamo našim građanima da dođu i poklone se Gospodinu, da nađu mir koji ovaj svijet ne nudi. Živimo u dinamičnom svijetu, zatrpani smo obvezama i poslom, a potrebno je uzeti malo predaha kako bi nas Gospodin ispunio da možemo dalje vjerno vršiti svoje poslanje“, poručila je Vesna Bunić, iz inicijative 40 dana za život u Koprivnici.

Kaže i da zainteresiranih molitelja uvijek ima. „Imamo redoviti raspored s dva prisutna molitelja, a uz njih uvijek bude petero do desetero vjernika“, svjedoči te navodi da su se prijavile određene zajednice koje imaju vlastiti sat bdjenja kao što su, primjerice, mladi iz Župe bl. Alojzija Stepinca, Frama, zajednica „Isus i Marija“ iz Župe sv. Nikole, itd.

Damjan Koštarić, iz Župe bl. Alojzija Stepinca, učenik je trećeg razreda Opće gimnazije „Fran Galović“ koji, kako kaže, želi više biti s Isusom te planira na klanjanje dolaziti svaki dan. „Uz opće molitvene nakane ovog bdjenja, mi mladi iz naše župe imat ćemo svoj molitveni sat“, rekao je Koštarić.

Ivana Švabek na Jerihonsko bdjenje dolazi iz dva razloga. „To je najprije snaga zajedništva – ljudi iz različitih dijelova grada i različitih profesija zajedno mole. Osjećamo snagu pripadanja i da nam je stalo do ovog projekta. Drugo što me veseli je klanjanje u tišini. To je prava oaza mira i tišine od tjedan dana. Mičemo se iz buke života i dolazimo k Isusu koji nas zove da mu dođemo predati što nas muči, da mu zahvalimo što je s nama. Neke majke su mi svjedočile da im je ovo spas, jer dolaze u gluho doba noći k Isusu kad riješe sve svoje obveze i aktivnosti koje imaju u obitelji“, svjedoči Švabek.

Jerihonsko bdjenje u Koprivnici nastavit će se danonoćno sve do utorka, 19. rujna, a završit će euharistijskim slavljem u 19 sati.

Tekst: Branimir Gubić
Foto: Branimir Gubić i Vesna Bunić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika