Od:
Do:

Započela devetnica svetom Josipu u varaždinskoj Župi svetog Josipa

Započela devetnica svetom Josipu u varaždinskoj Župi svetog JosipaVARAŽDIN, 18. 1. 2023.
Župa sv. Josipa u Varaždinu započela je u srijedu 18. siječnja veliku devetnicu svom nebeskom zaštitniku. Misno slavlje predvodio je vlč. Marko Domiter, povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije i tajnik varaždinskog biskupa uz koncelebraciju župnika vlč. Leonarda Šardija.
Vlč. Domiter govorio je o posebnom, jedinstvenom i neponovljivom planu koji je Bog imao s Josipom. „Jedinstven plan Bog ima i s nama“, rekao je propovjednik, „ali nitko nije blizak Isusu poput Josipa“.

Naglasio je kako su Josipove odluke, njegov život, pristup Mariji i Isusu, bili odlučujući za spasenje svega svijeta. „Sveti Josip nije znao što sve Bog od njega traži. Nije znao zašto je važan u životu Isusa i Marije. Princip njegova života bilo je otvoreno i poslušno srce Bogu“, rekao je vlč. Domiter.

Istaknuo je kako je Josip onaj koji želi slušati Božji zakon, iako je znao da nije otac Marijina djeteta. Tako mu je anđeo došao u snu i rekao da ustane, pođe i uzme Mariju sa sobom. „Josip slijedi ono što mu govori anđeo. Kada treba krenuti u Betlehem, ide i podvrgava se popisu. Kada treba krenuti u Egipat, opet ustaje i ide. Sveti Josip otvoreno i spremno sluša Božji glas i Božje riječi i zato je siguran da je ono što Bog od njega traži dobro, važno i da je to ispravan put u njegovom životu“, naglasio je.

Rekao je kako na početku devetnice sveti Josip sve želi voditi k Isusu koji daje život, puninu života, koji liječi i koji nas spašava te dodao: „Večeras se Isus - živa, vječna Očeva Riječ, želi nastaniti u naša srca“.

Prisjetio se pisma pape Franje u kojem piše kako je sveti Josip očinskim srcem ljubio Isusa i da je Isus iz Josipova života iščitavao lik Oca o kojem progovara kasnije u prispodobi o milosrdnom ocu.

Nadovezujući se na liturgijska čitanja koja govore o Melkisedeku, propovjednik je o svetom Josipu govorio kao o svećeniku koji je Isusa učio moliti, koji ga je odgajao i koji je svojim primjerom i riječima Isusu govorio o Bogu. Potaknuo je vjernika da čine isto. „To je svećenička služba koju je na određeni način Josip činio u svojoj obitelji , a koju smo i mi pozvani činiti u svojoj obitelji, u poslanju koje nam je Bog dao“, poručio je vlč. Domiter.

Također je potaknuo da, poput svetog Josipa, i mi druge vodimo k Isusu. „Kao što nas je on večeras doveo k Isusu, idemo i mi druge voditi Isusu – onom koji spašava i liječi, koji daje puninu života, koji vraća ljude u odnose s Bogom i drugim ljudima, koji blagoslivlja, koji posvećuje“, kazao je.

Propovjednik je homiliju zaključio riječima: „Neka nam sveti Josip pomogne da drugima budemo blagoslov, da drugima nosimo blagoslov i da se drugi po našem životu posvećuju i dolaze  k Bogu.“

Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje. 

Program velike devetnice sastoji se od devet srijeda uoči blagdana sv. Josipa. Svake srijede u varaždinskoj Župi sv. Josipa će od 18 sati biti molitva krunice, a potom i litanije sv. Josipa. Uslijedit će sveta misa od 18:30 s prigodnom homilijom, a nakon mise bit će i euharistijsko klanjanje. Mise će predslaviti gostujući svećenik. Raspored možete pogledati ovdje.

U velikoj devetnici svetom Josipu moli se na pet velikih nakana: za uspješan završetak školovanja djece i mladih; za pronalaženje radnog mjesta i pravednu plaću; za dar bračnog partnera i brak blagoslovljen ljubavlju i djecom; za duhovna zvanja u Domovini i odgovorno vršenje povjerenih dužnosti u obitelji, zajednici i Domovini; za blagu i svetu smrt.
 
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika