Od:
Do:

“Zajedništvom nošeni“, duhovsko bdjenje mladih Varaždinske biskupije

“Zajedništvom nošeni“, duhovsko bdjenje mladih Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 18. 5. 2024.
Uoči svetkovine Duhova, mladi Varaždinske biskupije organizirali su u subotu 18. svibnja duhovsko bdjenje u varaždinskoj katedrali pod geslom "Zajedništvom nošeni".
 
Bdjenje je započelo u 20.30 pjevanom Večernjom, a uslijedila je kateheza vlč. Marka Domitera, povjerenika za pastoral mladih Varaždinske biskupije. U katehezi je vlč. Domiter, polazeći od himne „Postojani“ sa Susreta hrvatske katoličke mladeži koji je održan u Varaždinu 2008. godine mladima progovorio o važnosti zajedništva. Na temelju odlomka iz Djela apostolskih govorio im je o četiri temeljna obilježja prve kršćanske zajednice: nauk apostolski, zajedništvo, lomljenje kruha i molitva. Slikovito prikazujući u katehezi i obilježje spomenutog susreta mladih, stolac, koji svoju stabilnost i temeljnu funkciju ispunjava sa svoje četiri noge, vlč. Domiter je potaknuo mlade da se okupljaju u svojim zajednicama na molitvu, euharistiju, te da kroz cjelovit kršćanski nauk izgrađuju zajedništvo. Takve će zajednice biti privlačne drugima, rekao je vlč. Domiter osvijestivši mladima važnost da njihove zajednice rastu i napreduju u otvorenosti prema svima, pazeći da za svakog ima mjesta i načina kako da se ugrađuje u Crkvu.

Nakon kateheze svoje svjedočanstvo približavanja i rasta u vjeri s pomoću franjevačke zajednice mladih - Frame izrekao je Matej Kuča. Posvjedočio je mladima kako je u zajednici spoznao Boga koji je ljubav, ali i da ljubav znači darivanje drugima. To ga je pripremilo za mnoge uloge u životu koje je preuzeo istaknuvši posebno ulogu supruga i oca. Kroz zajednicu je rastao u hrabrosti, odlučnosti i spremnosti za preuzimanje odgovornosti za druge; obitelj, župnu zajednicu, prijatelje i svugdje gdje je potrebno ugrađujući u ovo društvo vrednote koje i sam živi.

Nakon Matejeva svjedočanstva započelo je sveto misno slavlje koje je predslavio vlč. Matija Filipović, župni vikar u Župi sv. Nikole biskupa u Varaždinu. Govoreći o svetkovini Pedesetnice vlč. Filipović je istaknuo kako Duh Sveti, kojega je Isus poslao apostolima pedeseti dan nakon uskrsnuća, čini da se u Crkvi svi međusobno osjećamo kao braća i sestre jer smo u svetim sakramentima svi primili istoga Boga. „Neki će danas s pravom prigovoriti da se u konkretnom životu ne vidi naše zajedništvo, no ono što nam nitko ne može reći je da to zajedništvo ne postoji“ kazao je vlč. Filipović te dodao kako se to zajedništvo najjasnije očituje u slavlju euharistije kada se vjernici okupljaju oko stola Isusove riječi i Tijela.

Nadalje je vlč. Filipović govorio kako se smisao čovjekovog života do kraja ostvaruje tek u zajedništvu s drugima, kada se dajemo, kada svoj život darujemo drugome kao što je to Krist učinio i zapovjedio svima nama. Kada netko uspije u životu ostvariti tu zapovijed, postaje osoba po kojoj drugi spoznaju Boga.

Istaknuo je nadalje propovjednik kako smo Duha Svetoga primili s nekim razlogom, baš kao i apostoli, a razlog je da cijelom svijetu govorimo o Božjoj ljubavi kroz plodove Duha Svetoga koje donosimo kada slušamo njegov glas: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost, čistoća.

Pjevanjem, sviranjem, ministriranjem, naviještanjem Božje riječi i čitanjem molitve vjernika duhovsko bdjenje su animirali članovi Zbora mladih Varaždinske biskupije i animatori. Na kraju svete mise vlč. Marko Domiter zahvalio je svima njima na požrtvovnosti i doprinosu ovom slavlju, zahvalio je i svećenicima koji su tijekom večeri bili na raspolaganju mladima za sakrament svete ispovijedi: vlč. Matija Filipović koji je i predslavio sveto misno slavlje, fra Silvio Šćepanović, koji je uz vlč. Domitera koncelebrirao na svetoj misi, potom vlč. Hrvoje Damiš, vlč. Dominik Cestar i preč. Ivica Cujzek.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika